Proslava zaštitnika Kongregacije Ispis
Srijeda, 04 Listopad 2017 13:46

2017-10-4-acSvetkovina svetih Anđela čuvara, zaštitnika naše Kongregacije, svečano je u Korčuli proslavljena u ponedjeljak, 2. listopada. Središte proslave bilo je euharistijsko slavlje koje je u kapeli samostana, uz sudjelovanje braće dominikanaca i svećenika okolnih župa, predvodio fr. Slavko Slišković, provincijal Hrvatske dominikanske provincije Navještenja BDM.

 

Pod svetom misom prve privremene zavjete položile su s. Emanuela Rašić i s. Ozana Kolarić. S. Josipa Otahal, s. Manes Puškarić i s. Jana Dražić obnovile su privremene zavjete na godinu dana, dok je s. Trpimira Barišić zahvalila Gospodinu za 50 godina redovništva. U sadržajnoj propovijedi fr. Slišković kroz brojne je primjere iz Svetog pisma podsjetio koja je uloga anđela i u kakvim su sve prilikama bili poslani ljudima. Oni nisu plod mašte niti je molitva anđelima samo djetinja pobožnost, već imaju važnu ulogu u našim životima. Svakome od nas dan je anđeo za čuvara, što pokazuje koliko smo Bogu dragocjeni. Osim što nas čuvaju, oni na nebu pred Božjim licem Njega neprestano slave, blagoslivlju i klanjaju mu se.

Ova trostruka uloga podsjeća na geslo Dominikanskog reda, po kojem su svi njegovi članovi pozvani slaviti, blagoslivljati i propovijedati. Upravo je ovo posljednje zadaća svakoga od nas, i braće i sestara, ponajprije svojim životom. A on se sastoji od mnoštva običnih, malih stvari, poput onih koje je činila sv. Mala Terezija, čiji smo spomendan dan ranije slavili. Mladim je sestrama poželio ustrajnost u malim stvarima, a s. Trpimiri čestitao na pedeset godina vjernog služenja. Uz brojnu rodbinu i prijatelje, slavlje je nastavljeno zajedničkim objedom, u zahvalnosti za sve darove koje od Gospodina primamo i za zaštitu koju nam po svojim anđelima pruža.