Praštanje i milosrđe Ispis
Nedjelja, 01 Listopad 2017 14:32

20217-10-1 lBože, ti svoju svemoć očituješ najviše praštanjem i milosrđem. Budi nam uvijek milostiv da težimo za obećanim dobrima i uđemo u vječno zajedništvo s tobom. (Zborna molitva 26. nedjelje kroz godinu)

Tema praštanja i milosrđa vrlo je česta u molitvama Crkve i u Bibliji. Često slušamo i čitamo o Bogu koji prašta, čini mi se ponekad i previše naglašeno. Zar je toliko potrebno uvijek iznova naglašavati Božje milosrđe?  Ponekad bih više željela pravednog Boga, nego Boga koji prašta. Ali to samo onda kad gledam grijehe drugih ljudi, a ne svoje grijehe. Pitam se zašto ne kazni psovače, klevetnike, ubojice… i lista se tu unedogled nastavlja. Zamjeram to Bogu. Čini mi se da nije pravedan. Kakav je to Bog koji je spreman sve oprostiti? Baš sve?


Ne, nisam spremna prihvatiti takvog Boga, jer bi to značilo da se i ja trebam promijeniti. Da i ja trebam svakodnevno praštati. A to je teško. Ako Bog može i hoće ljudima sve oprostiti, pa čak i meni, onda bih i ja trebala praštati. I ja bih trebala barem malo dobre volje dati od sebe i vidjeti u ljudima dobro. Voljeti one oko sebe. Davati se ne gledajući tko je tko.


Dugo sam se borila s time kako oprostiti. Činilo mi se nepravednim oprostiti uvredu, kao da bi to značilo poništiti sve učinjeno, kao da se ništa nije dogodilo. A ne može biti da se ništa nije dogodilo. Dogodilo se puno toga. A onda se dogodilo nešto što je promijenilo moj život. Dugo sam se molila da mogu oprostiti nepravdu koju sam doživjela. I Bog je učinio da vidim da moje praštanje toj osobi neće značiti da se sve poništava i vraća na staro. Ne, nego osoba kojoj sam oprostila preko mog praštanja osjetila se voljenom bez obzira na to kakva je bila. Došla je bliže Bogu jer je osjetila da snaga praštanja nije došla od mene, nego od Boga. Nakon dugo vremena ponovno je mogla doživjeti Boga kao zajedničkog oca koji nas sve voli i svima prašta.


Ne, praštanje neće vratiti sve na staro. Praštanje mijenja ljude oko nas. Čini nas plemenitijima i boljima, sličnijima Bogu. Čini svetijima i onoga koji daje oprost i onoga koji oprost prima. Donosi mir u međuljudske odnose, donosi djelić raja na ovu našu napaćenu zemlju. Praštanje čini čuda. Kad se otvorimo Bogu i dopustimo mu da promijeni naš život, da nas učini spremnijima oprostiti, tada nam daje svu potrebnu snagu i milost za živjeti život u punini. Tada nas čini sretnijima i ispunjenijima. Ne gubimo ništa. Samo dobivamo.


Dugo mi je trebalo dok nisam uvidjela da otpuštanjem ne postajem siromašnija, već bogatija. Prazne ruke možda jesu samo prazne ruke, ali zato je srce puno. Mislila sam da postoje neoprostive stvari dok nisam upoznala Boga kojemu je sve moguće. Smekšao je i moje srce i učinio ga podatnijim. Hvala Bogu koji je i mene učinio barem malo otvorenijom za svoju ljubav.

 

s. Barbara Bagudić 

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik