Ama et fac quid vis Ispis
Subota, 23 Rujan 2017 11:31

2017-9-23Bože, sav si svoj zakon sveo na ljubav prema tebi i bližnjemu. Daj da vršimo tvoje zapovijedi i postignemo vječni život. (Zborna molitva 25. nedjelje kroz godinu ).


Što je više i bolje Bog moga darovati čovjeku od svoje ljubavi. Što plemenitije čovjeku može biti ostavljeno od poziva na ljubav. O Božjoj ljubavi prema čovjeku govori nam povijest spasenja, Kristova žrtva, otajstvo euharistije, ma zapravo sve što jest govori o ljepoti, veličini i snazi Božje ljubavi. Kad bismo sveukupnu Bibliju htjeli sažeti na riječ, onda bi ta riječ bila: ljubi, napisao je na jednom mjestu vlč. Ivan Golub. Bog ljubi čovjeka, čovjek je njegov izbor, njegova je ljubav eros i agape, a ''povijest ljubavi između Boga i Izraela sastoji se, na najdubljoj razini, u činjenici da on izabranom narodu daje Toru, otvara, naime, oči Izraelu da može vidjeti pravu čovjekovu narav te mu pokazuje put koji vidi pravom čovještvu'' (Deus caritas est: 19). Ljubav je pravi odgovor na sva pitanja.


Od stvaranja pa do danas, Bog se čovjeku svakodnevno daruje, uči nas što je istinska ljubav i na nju nas poziva. Susret s vidljivim očitovanjima Božje ljubavi u čovjeku budi osjećaj radosti koji se rađa iz iskustva da je ljubljen. A ljubav, kako je lijepo opisao sv. Pavao, ljubav je strpljiva, dobrostiva, ne oholi se, nije zavidna, sve vjeruje, nada se i oprašta. Ljubav je besplatna, onkraj koristi, ona podupire, tješi, hrabri, raduje, ona samu sebe daruje. Ljubav nije neki apstraktni pojam, ona je konkretnost koja se ne može sakriti, odaje ju narav, kada je pak nema ni to se ne može sakriti je tada nema odnosa, sve ostaje ništa, cimbal što zveči kaže sv. Pavao. Ljubav je Božje sebedarje koje i nas poziva na darivanje, ljubav prema Bogu i prema bližnjem u tom su smislu nerazdjeljive. Eto kako ćeš znati kada si Božji, rekao bi sv. Ivan apostol, kada zavoliš, kada se naučiš darivati drugome. ''Samo moja raspoloživost izaći u susret svom bližnjemu, pokazati mu ljubav, čini me također osjetljivim za Boga. Samo služenje bližnjemu otvara mi oči da mogu vidjeti on što Bog čini za mene i kako me ljubi'' (Deus caritas est: 31).


Zaista iz ljubavi smo stvoreni, ljubavlju smo sazdani u to što jesmo, ljubav nas nosi i dariva svako novo jutro. Ljubav je zakon i nositeljica života, on je nužan i dostatan temelj istinskoga življenja koje se sa staza ovoga života može protegnuti do granica onostranosti i otkriti nam tajnu radosti. Ljubav je zapovijed o kojoj ovise zakon i svi proroci, ona nas oslobađa da možemo istinski ljubiti pa je sv. Augustin zaključio: ljubi i čini što hoćeš! Zaista, na koncu, jedino ćemo za nju biti pitani: koliko smo ljubili? I da, vjera i ufanje, ali najveća je među njima ljubav, ona ostaje. ''Ljubav je ''božanska'' jer dolazi od Boga i sjedinjuje s Bogom, i po tom postupnom sjedinjenju, preobražava nas u jedno ''mi'', koje nadilazi naše podjele i daje da postanemo jedno, sve dok na kraju, Bog ne bude ''sve u svemu'' (Deus caritas est: 31). Dakle, daruj se, spoznaj Boga, ljubi čovječe i čini što hoćeš!


s. Ivana Pavla Novina, OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik