Opraštanje i križ Ispis
Subota, 16 Rujan 2017 12:16

2017-9-17Bože, Stvoritelju i Svedržitelju. Daj da ti služimo svim srcem te iskusimo darove tvoje ljubavi. (Zborna molitva 24. nedjelje kroz godinu).

 

Postoji jedna slika na kojoj stoji natpis ''Prije sam smatrao da se ljubav najbolje izražava znakom srca, ali sada znam da se najbolje izražava znakom križa.'' Možda ovo nije dovoljno dobro rečeno, ali ima nešto u tome. Dok svijet traži svoja utopijska zadovoljstva, mnogo toga se pripisuje pojmu ljubav, a najmanje ono što uistinu ona jest. Zato je vrlo važno odmah povezati Boga Stvoritelja i Boga Otkupitelja. Zašto? Znamo, da se Isus Krist, Sin Božji, na križu potpuno lišava samoga sebe (vidi usp. Fil 2, 6 - 11). To je kenoza, Bog da bi osmislio patnju, da bi simpatizirao s čovjekom i njegovom besmislenom patnjom, on sam pati, on se sam lišava sebe, iz preobilja svoje ljubavi. Prema kome? Prema čovjeku. No smatram da se Bog već Stvaranjem svijeta lišava samoga sebe, jer se postepeno otkriva čovjeku, jer daje sebe stvarajući svijet, jer ne ostavlja čovjeka i svijet same. Što je to drugo nego lišavanje samoga sebe?


Ali zašto nam je to sve važno? Križ je temelj naše vjere. Smrt Sina Božjega na križu, raspeti Bog ostaje središte naše vjere. I kada kao kršćani govorimo o služenju svim srcem, to možemo jedino nasljedujući primjer Isusa Krista koji je služio, koji se ponizio za nas do smrti na križu, koji je opraštao, koji je ljubio. Tek tada govorimo o pravoj ljubavi odnosno o Božjoj ljubavi.


Danas, kada se križevi masovno izbacuju iz javnih ustanova, kada je Bog već odavno mrtav za ovo društvo, kada je utopija zamjenila kršćansku nadu, kada je ljubav postala čisti materijalizam, kada je vjera postala čisto personalna stvar izvan Crkve, baš danas, trebamo moliti da Bog Stvoritelj i Svedržitelj preko nas iznova stvara, kreira, ali ne da zahtjevamo da to čini drugima, nego baš upravo da nas prve preobražava. Tek kada počnem od sebe, od svojih riječi, djela, ponašanja, primjera, strpljiva nošenja križa, opraštanja, tek tada i drugi mogu osjetiti, opipati, vidjeti, čuti Istinu, kao što mnogi vole reći, Istinu pisanu velikim slovom odnosno samoga Boga! Neka se ne umorimo u praštanju, čak i kada nam se čini da ono nema smisla, ali tako jedino možemo osjetiti plodove Božje ljubavi.

 

s. Manes Puškarić OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik