Redovnički dan u Dubrovniku Ispis
Nedjelja, 10 Rujan 2017 15:13

2017-9-9Trideset i treći redovnički dan u Dubrovniku održan je u subotu, 9. rujna. Tema susreta bila je „Odgojno-obrazovno poslanje: Konstitutivna stvarnost redovničke karizme“, nadahnuta riječima pape Franje kako je obrazovanje zapravo oblik evangelizacije.

 


Susret je započeo u dvorani Ivana Pavla II. molitvom Trećeg časa, a potom je okupljene pozdravio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Prvo predavanje održala je s. Ivana Pavla Novina, OP, na temu „Obrazovanje i evangelizacija“. U svom je izlaganju, bogatom navodima iz crkvenih dokumenata, ukratko definirala pojmove obrazovanja i evangelizacije te ih povezala stavljajući Crkvu, kroz povijest, u odnos prema državi, društvu i onima koji ne poznaju Krista. Naglasila je kako obrazovanje nije i ne može biti vrijednosno neutralno, jer je svaka informacija ujedno i formacija, a obrazovanje kao proces teži oblikovanju identiteta. Upravo je u tome zadaća Crkve – pomagati traganje za istinom kako bi se došlo do Istine. Izlaganje je zaključila mišlju kako danas postoje nova raskrižja u razvoju obrazovanja, primjerice visoka znanost lišena vrijednosti. Na nama je da se zapitamo s čime na ova raskrižja dolazimo i što suvremenom čovjeku nudimo.


Drugo predavanje, na temu „Važnost razvoja socio-emocionalne inteligencije u odgojno-obrazovnom procesu“ održao je karmelićanin o. Vinko Mamić. Na primjeru parabole o milosrdnom Samarijancu pokazao je na koji način Isus poučava. Isus kao učitelj ne želi da nešto znamo, nego da budemo. U tome se razlikuje od suvremenog obrazovnog procesa u kojem je naglasak na stjecanju znanja, no često učenici ne znaju što potom činiti sa znanjem koje dobiju. Kvocijent inteligencije raste, no socio-emocionalna inteligencija ostaje nerazvijena. Pozvani smo poučavati poput Isusa i učenike naučiti kako djelovati na dobrobit bližnjega.


Posljednje predavanje održala je s. Janja Martina Katović, članica družbe Klanjateljica Krvi Kristove, ravnateljica dječjeg vrtića u Glamoču (BiH). U izlaganju na temu „Odgojno-obrazovno djelovanje u ekumenskoj sredini“ predstavila je težak put rasta i djelovanja dječjeg vrtića u Glamoču, probleme na koje je nailazila u multietničkoj sredini i načine na koji nastoji djecu katolika, pravoslavaca i muslimana zajedno odgajati i tražiti ono što ih povezuje. Također je istaknula vrijednost formacije i iskustva stečenog za vrijeme rada kao odgojiteljice u dječjem vrtiću sestara dominikanki u Zagrebu.


Program je nastavljen prilikom za sakrament pomirenja i euharistijskim slavljem, koje je u crkvi Male braće predvodio mons. Uzinić. U propovijedi je povezao čitanje iz evanđelja po Luki o trganju klasja subotom i načinom na koji Isus poučava s onim na što su redovnici i redovnice pozvani činiti u svom odgojno-obrazovnom poslanju. Susret je završen zajedničkim objedom, na kraju kojeg je biskup zahvalio okupljenima na sudjelovanju i poželio im blagoslov u daljnjem radu.

 

s. Jana Dražić