Ljepota sinovstva Ispis
Petak, 08 Rujan 2017 20:31

2017-9-9Gospodine od tebe nam je spasenje i posinjenje. Pogledaj svoje sinove i kćeri koji u Krista vjeruju. Udijeli im pravu slobodu i vječnu baštinu. (Zborna molitva 23. nedjelje kroz godinu)

 

Čovjek je nekako čudan stvor. Uvijek je negdje između, uvijek u pokretu, trajno za nečim čezne, traži i nalazi. Nikada u potpunosti zadovoljan, rijetko u miru sa sobom i s drugima oko sebe. Vječni tražitelj. Roni u sebe da bi se sav obuhvatio i u potpunosti razumio, upornim traženjem dotakne Boga u sebi i oko sebe, pa ubrzo opet odbacuje ono što je s mukom otkrio. Stvoren za slobodu i iz ljubavi, on prizemljen i zarobljen sumnjom, samoćom, osjećajem napuštenosti, strahom i prazninom luta svijetom. Spoznaja da je voljeno Božje dijete njemu je samo neka maglovita fatamorgana u pustinji života, jer se olako odriče te povlastice dopuštajući da ga preplavi onaj mračniji dio njega, da ga zarobe strahovi i sumnje.Nekontrolirano se lijepi za sve što ne nudi život, što ne ulijeva sigurnost. Zaokupljenost samim sobom, vlastitim brigama i problemima zaklanja mu Božju prisutnost u njegovu postojanju. Svakodnevicu uzima za istinsku stvarnost s kojom se jedva uspijeva nositi.

U tom košmar zbivanja Očev glas ga uvijek iznova traži. "Čovječe , gdje si? - propitkuje ga. Otac Nebeski ne prepušta olako svoju djecu prolaznim nesigurnostima, ni šarenim papirnatim obećanjima ovoga svijeta. Govori mu u dubini srca, šapće mu u noćima duše, doziva ga toplinom i uvjerljivošću svoje riječi.
Ljudsko srce je trajno poprište borbe izmedu sigurnosti i nesigurnosti, ring u kojem se nadmeću dobro i zlo, izmjenjuje punina i praznina, vjera i nevjera. Čovjek, taj vječiti hodočasnik traži svoje mjesto, sigurnost i mir. Mjesto mu je u samom Bogu kako nam Djela apostolska svjedoče: "u njemu doista živimo, mičemo se i jesmo."(Dj 17,28), a sveti Augustin potvrđuje: "Stvorio si nas za sebe, o Bože. Nemirno je naše srce dok se ne odmori u tebi."


Bog s čovjekom ima predivne namjere i u njega polaže neizmjerno povjerenje. Stvorio ga je krunom svih stvorenja, na svoju sliku i povjerio mu sve stvoreno. Kroz vjekove i prostranstva odjekuju Očeve riječi izgovorene njegovom Prvorođencu , ali i svakom drugom čovjeku: "Ti si moj ljubljeni sin/moja ljubljena kći! Ostvarenje obećanja ovisi o čovjeku, o njegovu prihvaćanju te stvarnosti, od želje čovjeka da ga to Očevo priznanje prožme, da ga obilježi, da ga mijenja i promijeni. Ma kakva bila Očevo sam dijete. Nisam ostavljena, napuštena ni zaboravljena. Zakon ni pravda nisu odlučujući za moju prihvaćenost, za dobrodošlicu u Očev zagrljaj. Ljubav i milosrđe, nježnost i toplina obavijaju me sa svih strana. Krist je i za mene umro, zaslužio mi je oprštenje i otkupljenje, pripremio mi mjesto u svome Kraljevstvu. Svijest sinovstva ima snagu promijeniti osjećaje, misli i želje, navike i djela, nutrinu i vanjštinu. Svijest sinovstva uspostavlja nove odnose i pristupe, nova mjerila i čežnje između Oca i djece, između braće i sestara.


Svijet sinovstva daruje beskrajnu slobodu uronjenu u ljubav koja oživljava i postaje djelotvorna, prestaje biti pojam i ideja, donosi zrele i zdrave plodove od kojih se živi punim plućima uživajući u darovanoj baštini nastavljajući brigu za širenje Božjeg Kraljevstva u sebi samima i u svijetu u kojem živimo.

 

s. Katarina Maglica OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik