90. rođendan mame Janje Martinović Ispis
Ponedjeljak, 04 Rujan 2017 15:33

2017-9-4Gle kako je dobro i kako je milo, kao braća zajedno živjeti (Ps 133)

U subotu, 2. rujna 2017. u našem se samostanu Bl. Ozane, u Zagrebu, dogodio željkovani, susret obitelji Martinović. Povod je bila proslava mamina 90. rođendana. Kao što sami priznaju, obično se sastaju svi zajedno na sprovodima, zato će ovaj današnji susret ostati svima u nezaboravnoj uspomeni.

 

 

Mama Janja imala je dvanaestero djece, ali je troje umrlo dok su bili još mali. Ostalo ih je devetero: pet sestara (s. Zlatka, s. Ana Marija, s. Janja, Dragica i Ruža) i četiri brata (Jozo, Mijo, fra Frano, Anto). Raštrkani po svijetu (Austrija, Njemačka, BiH, Hrvatska) rijetko se vide, a zajednički se susreti događaju, nažalost, samo na sprovodima. Zato je ova ideja o proslavi maminog rođendana objeručke prihvaćena od cijele obitelji. Osim sinova i kćeri, baka Janja ima danas i 12 unučadi i 12 praunučadi. Bio je to neopisiv osjećaj što su se mogli svi zajedno okupiti oko majke, prepričavati drage uspomene iz djetinjstva, pjevati i moliti s njom onako kako ih je ona sama nekoć učila. Videći ih tako sretne spontano se čovjeku nameću riječi psalma 133: Gle, kako je dobro i kako je milo, kao braća zajedno živjeti.

 

Iz te brojne, kršćanske obitelji Bog je odabrao sebi čak njih četvero u duhovni stalež. Tri su sestre dominikanke: s. Zlatka, s. Ana Marija i s. Janja, a jedan brat, Frano je svećenik, franjevac. Otkako je mama u našem samostanu, svi je mogu lakše i češće posjećivati, a još je važnije što ne moraju strepiti da joj se što ne dogodi, kao što je to bilo dok je živjela sama. Proslava maminog rođendana bila je u znaku zahvale Bogu za brojne milosti i dobročinstva što ih je Bog iskazao cijeloj obitelji, a posebno je to bila molitva i zahvala za mamu Janju i njezinih 90 godina života. To je istaknuo u svojoj propovijedi Janjin sin, fra Frano, koji je, zajedno s cijelom obitelji slavio svetu misu zahvalnicu u samostanskoj kapeli. Ganutljive su i sadržajne bile molitve vjernika što su ih sami sastavili i molili svi sinovi i kćeri, za različite nakane. Dvije su unuke (Glorija i Michel), odvažno i lijepo pjevale pripjevni psalam.


A kako je na sve to gledala slavljenica, mama i baka Janja? Premda joj je lice bilo blijedo a oči umorne, i ona je radosno pjevušila poznate pjesme za vrijeme svete mise (Došli smo ti majko draga, ili, Zdravo tijelo Isusovo). A da smo mogli poviriti u njezino srce sigurno bismo osjetili kako joj radosno i uzbuđeno kuca. Činilo se da je zaboravila na staračke tegobe, a možda barem trenutno i na svoj dom u selu Straža (Breške) u BiH, za kojim uvijek čezne. A kad joj je sin, fra Frano, donio Tijelo Kristovo, činilo se kao da sa starcem Šimunom kliče: Sad otpuštaš slugu svoga u miru …. Inače, u svoje molitve, ona danomice uključuje svu svoju djecu, a krunica joj ni u snu ne ispada iz ruke. Dok je bila u Bosni, stanica Radio Međugorja joj je bila najdraži gost u kući. Sada je to isto Radio Marija. Blago njezinoj djeci i unučadi dok imaju tako moćnu moliteljicu.


Nakon svečane svete mise nastavljeno je obiteljsko slavlje u NK Trnje.
Događaj je to za pamćenje, a ujedno primjer kako Bog nagrađuje roditeljsku velikodušnost.