Božji odgoj za dobro Ispis
Subota, 02 Rujan 2017 08:24

2017-9-2Silni Bože, što god je dobro, od tebe je. Usadi nam u srce ljubav prema tebi, umnoži nam vjeru,odgoji u nama što je dobro i budnim okom čuvaj što si odgojio. (Zborna molitva 22. nedjelje kroz godinu)

 

Na početku Zborne molitve obraćamo se Bogu kao izvoru svega onoga što je dobro. Bog je vrhovno Dobro i on je, prema izvještaju o stvaranju u knjizi Postanka, onaj koji stvara samo i jedino dobro. Tu se logički postavlja pitanje zla u svijetu. Ukoliko Bog stvara jedino dobro, kako se onda i odkuda pojavilo zlo? Ukoliko uzmemo definiciju zla kao odsustva dobra na tragu smo odgovora na naše pitanje. Idući korak dalje, možemo se zapitati kako je uopće došlo do mogućnosti odsustva dobra? Upravo ovdje dolazimo do pojmova slobode i ljubavi. Bog stvara iz čiste ljubavi, a kada bismo bili lišeni slobode (kako slučajno ne bi došlo do njezine zloupotrebe) bili bismo uvjetovani (neslobodni, u nemogućnosti biranja) što zapravo ne bi bio izraz istinske ljubavi.

 

Zbog toga Crkva, u Zbornoj molitvi dvadeset druge nedjelje kroz godinu, uzdiže svoju molitvu Bogu da nam u srce usadi pravu ljubav prema njemu – koji je jedino vrhovno Dobro. Jedino čovjek koji u srcu gaji istinsku ljubav koja je pročišćena vatrom Duha Svetoga, biva na neki način moralno uvjetovan činiti samo dobro – to je za njega jedina opcija. Pritom ne mislim na uvjetovanost u ropskom smislu, već uvjetovanost u smislu „zavedenosti“ Ljubavlju odnosno Dobrom kao što čitamo ove nedjelje u knjizi proroka Jeremije: „Ti me, Gospodine, zavede, dadoh se zavesti“. (Jr 20, 7). Upravo stoga molimo za pravu ljubav jer jedino čovjek pročišćene ljubavi neće zloupotrebljavati darovanu slobodu već ju u punini živjeti. U daljnjem tijeku Zborne molitve nalazi se prošnja za umnažanjem vjere, što je posve logično jer je jedino čovjek istinske, pročišćene vjere kadar, u kaosu zla i mržnje kojom je zatrovano čovječanstvo, pronalaziti smisao borbe za Dobro – živeći i čineći dobro. Riječ je o cijeloživotnoj borbi za koju se čovjek valja odgajati. Stoga s razlogom na koncu Zborne molitve stoji prošnja Bogu „odgoji u nama što je dobro i budnim okom čuvaj što si odgojio“. Potrebno je da nas Bog odgoji za dobro. A u Svetom Pismu čitamo: „ koga Gospodin ljubi, onoga i stegom odgaja“. (Heb 12, 6) Dakle za odgoj u dobru potrebna je Božja stega. Tu se već nazrijeva pravi smisao kršćanskog poziva koji iziskuje potpuni čovjekov angažman i potpuno predanje vlastitog života u Odgojiteljeve ruke.

 

U tom smislu i Pavao upozorava u drugom čitanju: „Ne suobličujte se ovomu svijetu, nego se preobrazujte obnavljanjem svoje pameti da mognete razabirati što je volja Božja, što li je dobro, Bogu milo, savršeno.“ (Rim 12, 2) Ta odgojna preobrazba Božjom ljubavlju koja zahtjeva disciplinu, jest ujedno i odricanje od samoga sebe, svoje egoistične ljubavi i vizije života o čemu nam govori Isus u ovonedjeljnom evanđelju. To je, u očima ovoga svijeta, promašaj – gubitak života. Ali za nas kršćane – pronalazak onog pravog života nad kojim smrt nema vlasti, koji se proteže kroz svu vječnost.


s. Josipa Otahal, OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik