Održane duhovne vježbe u Korčuli Ispis
Subota, 02 Rujan 2017 08:15

2017-9-2-dvOvogodišnje duhovne vježbe u Korčuli predvodio je otac Antonio Čirko, OCD. Svaki dan bio je obogaćen raznim sadržajima koji su nas poticali na preispitivanje našeg redovničkog puta i života odnosno gdje se sada nalazimo, trebamo li što mijenjati. Budući da je o. Antonio također i župnik u Remetama, njihove karmelićanske župe, često nam je u svojim nagovorima znao dati mnoge primjere iz svog pastoralnog a ujedno i redovničkog rada s ljudima, subraćom, sestrama, mladima.

  

Njegovi nagovori temeljili su se na svetopisamskim primjerima. Posebno nam ostaje urezan primjer sv. Pavla i njegova potpuna predanja Gospodinu, te primjer sv. Ilije i Elizeja, koji su kao starozavjetni proroci bili oni koji su pravi primjer i nama danas donositelja Božje nade i providnosti. Ljudi koji su se susreli s Ilijom i Elizejom s vremenom bi kroz sliku čudesa bili približeni Gospodinu i njegovoj milosti upravo zato što su i sam Ilija i Elizej bili kanali Božje milosti i ćupovi koji su uvijek bili puni Božjeg milosrđa. O. Antonio je upravo često stavljao naglasak na Božju milost i milosrđe te kako smo na poseban način, mi redovnici, posrednici te milosti. Zašto? Jer je upravo naš odaziv na nama upućen Njegov poziv, potpuno predanje Gospodinu.

 

Važan je naglasak stoga stavljen da si to što češće posvjestimo te da svoj pogledom upremo u Njega, koji nas je pozvao. Ako je naš odnos s Bogom kako treba, i naš odnos s bližnjima biti će odraz mog odnosa s Bogom. Važno je da budemo znak u ovome svijetu te da svoj život usmjerimo prema Bogu, a drugo sve će Božja milost poticati i potpomagati. Također o. Antonio stavio je naglasak na Getsmanski vrt i Isusovu molitvu u njemu. Njegovo potpuno predanje Ocu koje nam je uvijek primjer unutarnjeg i izvanjskog nasljedovanja usklađeno jedno s drugim. Dva dana bila su nam također obogaćena klanjanjem pred izloženim Presvetim gdje smo u šutnji mogli razmatrati i boraviti na intimniji način u Božjoj blizini. Na poseban način svidio nam se i ispit savjesti koji je o. Antonio pripremio, koji je od nas tražio posebnu sabranost i susret sa samim sobom i Bogom.

 

Za kraj možemo naglasiti kako su nas nagovori koji su bili dva puta dnevno, zaista obogatili i potakli nas na razmišljanje. Predavanja su nam nudila i pojašnjenje nekih biblijskih termina u kojima smo otkrivali bogatstvo biblijskih izražaja. Zahvaljujemo ocu Antoniu Čirku što nas je njegov susret s nama, sestrama dominikankama, kroz ovih šest dana unio novu radost u naša srca, sprema i potaknuta još više svjedočiti u ovome svijetu Božju ljubav i milosrđe!

 

s. Manes Puškarić OP