Zapovijed, obećanje i radost Ispis
Subota, 26 Kolovoz 2017 13:50

2017-8-27Bože, ti ujedinjuješ srca vjernih da isto hoće i za istim teže. Daj narodu svome da ljubi što ti zapovijedaš i želi što ti obećavaš te u nestalnosti zemaljskog života onamo smjera naše srce gdje su prave radosti. (Zborna molitva 21. nedjelje kroz godinu)

 

U današnjoj molitvi dva puta se spominje srce. U množini i u jednini. Srce je središta čovjekova bića. Središte htijenja, želja i odluka. Srce hoće, teži, ljubi, želi, smjera. Čemu najviše teži ljudsko srce? Teži sreći i radosti. No, često ne zna što je prava radost i sreća i gdje je pronaći. Nestalno je ljudsko srce u nestalnosti zemaljskog života. Puno puta se prevari. Treba ga usmjeriti onamo gdje su prave radosti.

 

A Bog vodi svoje vjerne. Pokazuje im put svojih zapovijedi. Zakon Božji i zapovijedi znak su Božje blizine, ljubavi i brige za čovjeka. Ljubiti ono što Bog zapovijeda – to je put k sreći. „O, da si pazio na zapovijedi moje, kao rijeka sreća bi tvoja bila!“ (Iz 48,18) Bog je svoje zapovijedi povezao s obećanjima. Ne samo da zapovijeda. On i obećava. I ispunja svoja obećanja. No, ne možemo ni ljubiti ni željeti bez Njega. On nam ulijeva u srce i ljubav i želju. Ljudsko srce ne može samo. Treba drugo srce, druga srca. Bog ujedinje srca svojih vjernih da isto hoće i za istim teže. Tek u toj povezanosti mogu stići pravoj radosti. Tu radost mogu postići već na ovoj zemlji ukoliko se srce ustali u Bogu u nestalnosti zemaljskog života. Zapovijedi, obećanja i radost.

 

s. Blaženka Rudić OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik