Prava ljubav Ispis
Petak, 18 Kolovoz 2017 17:40

2017-8-20„Bože, onima koji Te ljube pripravio si nevidljiva dobra. Daj nam smisao za pravu ljubav, da Tebe u svemu i nadasve volimo te postignemo Tvoja obećanja, koja nadilaze svaku želju.“ (Zborna molitva 20. nedjelje kroz godinu)

 

Usred liturgijske godine, jedne posve obične nedjelje kroz godinu, kao okupljena zajednica, molimo za ljubav. Njega, koji pripravlja nevidljiva dobra. Molimo za pravu ljubav. No, znamo li što je uopće ljubav?


U jednom je dječjem listu jednom bila priča o gusjenici Emeriku. Emerik je živio na svom listu, u sigurnosti poznatog. Nije ga zanimala predivna livada o kojoj su mu ostali pričali ni svijet koji je tamo negdje, naizgled nedohvatljiv. I kad se jednog dana počeo mijenjati, uplašio se, nije znao što mu se događa. Jer nije znao za što je stvoren. Nije znao da on zapravo nije gusjenica, nego leptir. I da je sve što treba učiniti dopustiti da se promjena dogodi.
Šimune Ivanov, ljubiš li me?, upitao je jednom prilikom Isus Petra. Pa potom iznova, kako bi se ponavljanjem naklonosti iskupio za višestruko zatajenje. Ali i kako bi, nakon samouvjerenih „Da, Gospodine“, Petar naposlijetku odgovorio, „Ti sve znaš, tebi je poznato da te volim“. I On, kome je sve poznato, napokon biva zadovoljan odgovorom. Jer, ne može se odglumiti ljubav.


U svakome je od nas posijana klica Njegove ljubavi. Sve što mi možemo (i zapravo jedino što On i traži od nas) jest dopustiti joj da raste. Poput Emerika, otvoriti se promjeni. Jer, Njegova ljubav mijenja. Preobražava. Ulijeva u srce nevidljiva dobra. Do tolike punine da nadilazi svaku želju. Sve što možemo zamisliti ili poželjeti, On je već u svojoj Providnosti za nas pripravio. Svaku pukotinu koja je u našoj nutrini nastala, On nevidljivo ispunja. Poput vode koja u suhu zemlju utječe, Njegova milost u praznine ulazi i mijenja. Sve čini novim.


Molimo Ga „smisao za pravu ljubav“. Kakva je to ljubav? „Da Tebe u svemu i nadasve volimo“. Posve jednostavno, On u svemu i uvijek prvi. Kao izvor ljubavi koja se, nakon što naše srce ispuni, prelijeva i na one oko nas. Sve što trebamo učiniti jest ostati otvorenima Njegovom djelovanju. U svemu što činimo ne zaboraviti da je On s nama, da preko nas i druge dotiče. Pa poput Emerika prihvatiti da smo stvoreni za puno više od onoga u što se zatvaramo. Pa učiniti skok vjere. Sve predati u Njegove ruke i vjerovati da će biti dobro. Jer, On nas ljubi. I sve nam daje. Pa poput Petra ponizno pred Njim priznati, Gospodine, Tebi je sve poznato - i kad sam daleko od Tebe i kad zbog grijeha od Tebe bježim, Ti ipak znaš da Te volim. Pa, konačno, pred Njega stati i samo biti. U ljubavi. Jer što je ljubav? Ljubav je dar. Njegov dar.

 

s. Jana Dražić OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik