Blagoslov kipa sv. Dominika u crkvi Krista Kralja u Trnju Ispis
Srijeda, 09 Kolovoz 2017 15:08

2017-88-domzagOve je godine je na svetkovinu sv. Dominika, 08. 08. 2017., u župi Krista Kralja u Zagrebu, gdje se nalazi samostan bl. Hozane Kotorske sestara dominikanki, bilo osobito svečano. Pod euharistijskim slavljem koje je o svetkovini sv. Dominika predivno predvodio vlč. Milan Dančuo blagoslovljen je novi kip sv. Dominika koji je zamijenio stari i dotrajali kip sv. Dominika na ulazu u župnu crkvu. Kip je dar sestara Župi.


Jučerašnje zajedništvo oko stola riječi i Tijela bilo je zaista velika radost svim okupljenim župljanima, sestrama ali vjerujemo i sv. Dominiku čiji smo primjer pozvani slijediti i čijem smo se zagovoru pozvani uteći. Što je sv. Dominik značio za svoje vrijeme i zašto je važan i za nas danas u poticajnoj homiliji na prekrasan je način istaknuo vlč. Dančuo. Naime, iz naše perspektive gledano sv. Dominik nije živio dugo, ali možemo reći da je bio pun života. Toliko pun života da su to prepoznali i njegovi suvremenici, kako imamo prilike pročitati u Danteovoj Božanskoj komediji.

 

 

No, sv. Dominik je bio toliko pun života da taj život i nakon 800. godina govori i nama danas, istaknuo je vlč. Dančuo. Što nama danas, ovom našem vremenu, može reći sv. Dominik? Najmanje dvije stvari možemo naučiti od sv. Dominika, nastavio je vlč Dančuo. Naime, prvo, sv. Dominik je shvatio da ako doista želi naviještati Krista treba to najprije pokazati svojim životom, autentičnošću svoga života, jednostavnošću, življenjem evanđeoskih vrednota. Drugo, sv. Domink je bio svjestan da mora staviti naglasak i na proučavanje, na znanje, da ne može naviještati Krista, ne može svjedočiti Krista kojega ne poznaje. I mi smo pozvani nasljedovati primjer sv. Dominika. On i nama može i treba biti poticaj i primjer da živimo autentično, da i mi otkrijemo u našem životu što nama naša vjera govori. Naime, kada slušamo riječi evanđelja, riječi o soli zemlje, vidimo da je sv Dominik bio ta sol koja je davala okus zemlji i vremenu u kojoj je živio, da je on bio to svjetlo. Neka je to i nama poticaj da i mi možemo ići tim putem, i prispjeti u onu slavu u koju je Bog uveo sv. Dominika, zaključio je vlč. Dančuo. Jedino što možemo dodati jest: tako neka bude.


s. Ivana Pavla Novina, OP