Proslavljena svetkovina sv. Dominika u Korčuli Ispis
Srijeda, 09 Kolovoz 2017 14:48

2017-8-9-dominikSvetkovina sv. Dominika u Korčuli je svečano proslavljena svetom misom koju je, uz sudjelovanje 15-ak svećenika, sestara i brojnih vjernika, predvodio fr. Zvonko Džankić, OP. Predvoditelj misnog slavlja u trodnevnoj je pripravi za svetkovinu pokušao sestrama i ostalim vjernicima približiti lik sv. Dominika. Prvog se dana zajedno s okupljenima pitao jesmo li još uvijek zaljubljeni, odnosno, imamo li još uvijek onaj prvi zanos za nasljedovanje sv. Dominika.

Spomenuo je primjer zaručnice koja je odabrala svog zaručnika jer ju je privukao način na koji on živi svoju vjeru i potaknuo okupljene da razmisle živimo li i mi svoju vjeru tako da druge privlači.

Drugog je dana trodnevnice, na blagdan Preobraženja Gospodinova, naglasak bio na Isusovom činu preobraženja. On odlazi na goru i odabranim se učenicima pokazuje u slavi kako bi ih ohrabrio za muku koja slijedi. Taj milosni trenutak preobrazbe i mi doživljavamo, i to svaki dan, u euharistiji. Ona nas treba pripremiti za sve što nas u danu čeka, za svaki križ koji pred nama stoji.

Posljednjeg smo dana, kao uvod u svetkovinu, razmišljali o načinima molitve sv. Dominika i njegovoj duhovnosti. U propovijedi na samu svetkovinu fr. Džankić posebno je istaknuo dvije kreposti sv. Dominika koje bi i nama trebale biti uzorom – strpljivost i milosrđe. U današnje vrijeme čini se da se svi žurimo, a da često ne znamo ni kamo ni zašto. Sv. Dominik nam može biti uzorom stpljivosti i osluškivanja Božjeg glasa, kako se ne bismo izgubili u svemu što se oko nas događa, nego trajno ostali u Božjoj blizini. Uz strpljivost, sv. Dominik bio je milosrdan. Svoju je ljubav prema bližnjima pretvarao u konkretne geste i djela, a sve kako bi što više duša privukao Gospodinu. Nakon misnog slavlja, proslava je nastavljena u samostanskom dvorištu zajedničkim objedom, uz pjesmu i radosno druženje, u zahvalnosti Gospodinu na lijepom danu i sv. Dominiku na uzoru života koji nam je ostavio.

 

s. Jana Dražić OP