Sv. Dominik - obiteljska dimenzija i odrastanje sveca Ispis
Petak, 04 Kolovoz 2017 19:42

downloadMeditacija u trodnevlju sv. Dominika - prvi dan

 

Majka – prvo što nam se budi s ovom riječju jest upravo zahvalnost, potreba tu osobu držati kao na dlanu, jer je ta posebna žena mene nosila devet mjeseci u svojoj utrobi. Kao što je Marija nosila Isusa u utrobi devet mjeseci i pazila ga sa svom svojom majčinskom ljubavlju, tako i većina nas tome može posvjedočiti. Zato nas za nju vežu posebne veze ljubavi, nježnosti, pažnje, zaštite. Nedavno proslavismo blagdan blažene Ivanice, majke sv. Dominika.

 

Naime, kada dođete u Caleruegu (Španjolska), mjesto Dominikova rođenja, primjetit ćete kako u tom mjestu čak veću pozornost pridaju u svojoj pobožnosti bl. Ivanici, nego li samom sv. Dominiku. Zašto je to tako? Majka je, kao što rekosmo, uvijek ona posebna osoba, osoba s kojom nas od samog začeća vežu intimne spone. To je ono što je prirođeno i tako bi zapravo trebalo biti. Kada pogledamo i sam odnos Isusa i Marije, vidjet ćemo kako je Marija uvijek put prema Isusu. Majka je ona koja pomaže (svadba u Kani). Zato nam je Marija tako bliska, jer nas kao Majka vodi do Isusa Krista, Sina Božjega. Upravo takav osjećaj imaju i stanovnici Caleruege, da ih bl. Ivanica, kao majka jednog sveca, vodi lakše k Bogu, da sama njezina majčinska nježnost i dobrota posreduju kod Boga. Ako je Dominika odgajala jedna tako pobožna i ponizna žena, u zajedništvu sa svojim suprugom i ocem sv. Dominika, i njegova dva brata, među kojima je i bl. Manes, također dominikanac, onda nam je jasno da je sv. Dominik od samih početaka imao dobre temelje za rast u svetosti.


Zaista se ne kaže uzalud da puno toga proizlazi iz obiteljskog odgoja, te da čovjek kasnije samo nadograđuje na taj odgoj. Obitelj – ono što je danas toliko uzdrmano u samim svojim temeljima, u primjeru sv. Dominika nam sjaji svjetlošću one zvijezde koju je bl. Ivanica jasno vidjela na čelu svog novorođenog sina Dominika. Iz obitelji puno toga proizlazi, pa tako i revnost u dobru te ljubav prema istini. Bog je usađuje u srce, ali poticaji i primjeri roditelja uvijek potiču dijete na više i jače ljubljenje Boga i bližnjega. Otvorenost životu i motivacija za ljubav prema vrhovnom Dobru odnosno Bogu upravo i često potječe iz obitelji. Kod Dominika je upravo to bio slučaj. Ono što je kasnije, zajedno sa svojom braćom (koji su također bili svećenici, kao što rekosmo jedan i pratitelj sv. Dominika u njegovom osnovanom Redu) revno nastojao živjeti, a to je tražiti istinu i njoj služiti, to isto je već imao u temeljima u svojoj obitelji.


Često me, kada pomislim na odnos Isusa i Marije, nešto vrati na film Pasija, gdje postoji jedan dio filma gdje Isus i Marija, još uvijek u skrovitosti njegova života, zajedno razgovaraju, ona se brine o njemu, i točno se osjeti majčinska briga oko njezinog sina, ni ne znajući što ga sve čeka u budućnosti njegova života. On je samo njezin sin, ona je vjerojatno svjesna tko je on, ali on je ipak njezin sin, Isus. Sigurno je u njihovim zemaljskim životima bilo takvih nježnih obiteljskih trenutaka, kojih se vjerojatno bilo teško sjetiti podno križa. Vjerujem da je bl. Ivanica prolazile mnoge muke ni ne znajući kojim putem se u navještanju Božje riječi kreće njezin sin Dominik. Bila je potrebna vjera, ona ista vjera koja ga je i potakla na širenje evanđeoske poruke, na osnutak jednog Reda, na širenje tog istog Reda.


Na kraju, možda ne možemo previše reći o Dominikovom djetinjstvu, možda smo mogli puno više kazati o njegovim roditeljima, o braći, ali ovdje to nije toliko moguće iznositi. Važno je ukazati na to da je Dominik uistinu imao sveto djetinjstvo, a pod tim mislim na roditelje koji su bili uvijek otvoreni životu, rastu u krepostima, revni u odgoju svoje djece. Zato smo i uz tako dobre temelje, vjerojatno i dobili tako dobrog Dominika, koji nije bio zatvoren u svoje sebične ambicije nego je uvijek gledao opće dobro i slavu Božju, Istinu kojoj je silno htio služiti cijeli život. Neka i nama to bude primjer, da i mi molimo za mnoge obitelji i njihov rast brojem i krepostima, sve na slavu Božju i na širenje one istinske Božje ljubavi među nama.

 

s. Manes Puškarić OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik