Pronicavo srce i nepriliku pretvori u priliku Ispis
Subota, 29 Srpanj 2017 15:04

ZrakeBože, zaštito i uzdanje naše, bez tebe ništa nije valjano, ništa sveto. Umnoži nad nama svoje milosrđe da se po tvom promislu i vodstvu tako služimo zemaljskim dobrima te srcem prionemo za nebeska (zborna molitva 17. nedjelje kroz godinu).


Starozavjetno čitanje ove nedjelje pred nas stavlja riječi koje nam pomažu razumjeti srž evanđeoske poruke i svu ljepotu zborne molitve koju ćemo ponavljati na svakom sastanku kod stola riječi i Tijela ovoga tjedna. Dakle, Salomon moli ovako:


''Podaj svome sluzi pronicavo srce da može suditi tvom narodu, razlikovati dobro od zla, jer tko bi mogao upravljati tvojim narodom koji je tako velik!« Bijaše milo Gospodinu što je Salomon to zamolio. Zato mu Gospodin reče: »Jer si to tražio, a nisi iskao ni duga života, ni bogatstva, ni smrti svojih neprijatelja, nego pronicavost u prosuđivanju pravice, evo učinit ću po riječima tvojim: dajem ti srce mudro i razumno, kakvo nije imao nitko prije tebe niti će ga imati itko poslije tebe.«'' (1Kr 3, 7-12).


Ne odzvanjaju li ovim mislima riječi zborne molitve? Ne govorimo li sa Salamonom: daj nam Gospodine mudrost, podaj nam spoznati kako razborito živjeti, pravo prosuđivati. Pomozi nam svijet, ljude i događaje gledati tvojim okom. Podaj Gospodine da se zemaljskim dobrima služimo po tvojoj volji, po tvom promislu.
Te riječi, plodovi mudrosti, otkrivaju srž života po Božju, onoga što nam je biti i činiti. Naime, svakodnevno se nalazimo u mnoštvu događaja, živimo s brojnim i različitim ljudima, okruženi smo raznim stvarima, prilikama i neprilikama - naši su dani ispunjeni brojnim odlukama. Tajna istinskoga življenja zaista jest u dobroj, pronicavoj, prosudbi dobara i ljudi, u znati se služiti zemaljskim, ali vezati za nebesko. Dakle, prosudba stvari, događaja i ljudi ne bi smjela biti sud nekim nevaljalim kriterijima, ''neugođenim'', ''nerasvijetljenim'' okom. Trebala bi biti nešto kao Božji pogled, ruka pomoći i oprosta, ruka koja oslobađa kako ne bi naše pro-sudbe postale o-sudbe, sudovi doneseni lošim mjerilima koji nas same osuđuju. Božji pogled je sud-bonosan, gleda u ljepotu bića, Božja ruke ne osuđuje već oslobađa, Božja riječ je temelj nove prilike za život, radost i izgradnju istinskih vrijednosti. A kakav je moj pogled na stvari, ljude i događaje? Osuđujem li ili oslobađam? Jesu li moje riječi temelj za život po Božju, za izgradnju istinskih vrijednosti? Kakvi su plodovi mojih sudova? Vode li moje riječi u nove prilike ili neprilike?


Koliko je pronicavost, prava prosudba, značajna možda najbolje približava ''motiv'' iz evanđelja: ''Kraljevstvo je nebesko kao kad je blago skriveno na njivi: čovjek ga pronađe, sakrije, sav radostan ode, proda sve što ima i kupi tu njivu'' (Mt 13, 44). Naime, čovjeku koji svijet mjeri krivom mjerom, njiva spomenuta u evanđeoskim redcima zaista ostaje i može biti samo drač, neiskoristiva zemlja u koji se ne isplati ulagati. No, čovjek Božjega pogleda vidi dublje i prepoznaje kvalitete zemlje. Božji čovjek je djelatan, spreman uložiti trud u zemlju jer zna koliko ploda može donijeti zemlja ljubavlju natopljena. Božje oko zna prosuditi gdje je zakopano blago, ono vidi skrivene darove i talente. Božja riječ stvara uvjete da na zemlji zvanoj bližnji nikne plod. Božji čovjek jako dobro zna razlikovati običnu livadu od njive s blagom. Mudro srce, srce po Božju, ma ono i nepriliku pretvara u priliku.


s. Ivana Pavla Novina, OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik