Sveta radost Ispis
Subota, 08 Srpanj 2017 15:44

2017-7-9Bože, ti si poniženjem svoga Sina podigao pali svijet. Udijeli svome narodu svetu radost. Oslobodio si ga ropstva grijeha: privedi ga uživanju vječnog veselja. (Zborna molitva 14. nedjelja kroz godinu)

 


Na početku Zborne molitve Crkva, u obraćanju Bogu Ocu, spominje poniženje Sina. Isus Krist koji je pravi Bog i pravi čovjek pristao je biti ponižen umrijevši sramotnom smrću na križu – kaznom koja je u ono vrijeme bila pridržana samo za najgore zločince. U drugom dijelu spomenute rečenice, Crkva zaključuje kako je Gospodin dopustio takvu povredu vlastitog dostojanstva kako bi podigao pali svijet. Koji je Isusov motiv takva čina? Bezuvjetna ljubav! Zbog prijestupa praroditelja u svijet je ušla požuda koja nas vuče ka grijehu, a posljedica grijeha je smrt. Bog koji je sama Ljubav nije mogao gledati kako čovjek, u potrazi za ispunjenjem vlastitog bića, lutajući upada u vrtlog grijeha koji ga povlači u začarani krug besmisla i beznađa u kojem mu oduzima dostojanstvo te ga bešćutno odvodi u smrt. Dakle Isus je dopustio povredu vlastitog dostojanstva kako bi nam povratio naše u kojem bi otkupljeni Njegovom mukom i smrću mogli živjeti novom životom – po Duhu u slobodi djece Božje.


U prvom dijelu prozbenog dijela Zborne molitve, Crkva upućuje molbu Ocu da nam udijeli svetu radost. O kakvoj je radosti riječ? Ovaj epitet „sveta“ nas usmjerava na njezino nadnaravno porijeklo – njezin izvor, a to je Duh Sveti. Ta radost nije od ovoga svijeta, nije nekakva površna stvarnost niti posljedica zadovoljenja zemaljskih strasti. Ona nije podložna promjenama raspoloženja, uvjetovana okolinom ili životnom situacijom. Riječ je o stanju kršćaninove nutrine u kojoj prebiva Bog s kojim on ostvaruje intezivan bliski odnos ljubavi. Božja ljubav i radost su neodvojive stvarnosti. Riječ je dakle o radosti koja je za kršćanina njegova jakosti (usp. Neh 8, 10), njegovo snažno oružje protiv Neprijatelja jer proizlazi iz njegova prijateljevanje s Bogom. Sveta radost se očituje kao duboka staloženost i smirenost duha te vjernost u najmanjem. Životna maksima Majke Terezije bi se mogla sažeti u njezinoj misli: „Da“ Bogu i veliki osmjeh svima!“ Nije ovdje riječ o usiljenom (usudim se reći i lažnom) osmjehu koji je popraćen frazama o Božjoj ljubavi (kažem frazama jer nije riječ o duboko proživljenoj stvarnosti) koji nemaju veze sa stvarnošću života. Osmjeh Majke Terezije je bio odraz svete radosti, a iščitavao se ponajviše iz sjaja njezinih očiju koje su odavale njezinu radikalnu ljubav prema Onome koji je Ljubav njezina života, izvor njezina smisla. Svaki je kršćanin pozvan dopustiti biti „zaveden“ tom Ljubavlju koja je izvor duboke neprolazne radosti. Konačno ispunjenje tom radošću zbog potpunog smiraja u Bogu – vrhuncu vlastite egzistencije, dogodit će se u Nebu. Upravo zbog toga Crkva u drugom dijelu prozbenog dijela moli Gospodina da nas privede uživanju te radosti u vječnosti.


I čitanja 14. nedjelje kroz godinu prožeta su mišlju o svetoj radosti. Prorok Zaharija poziva: „Klikni iz sveg grla, Kćeri sionska! Viči od radosti, Kćeri jeruzalemska!“ (Zah 9,9) kao da poziva dušu svakog kršćanina da se trgne od turobnosti te dalje nastavlja s uzrokom te radosti „jer Tvoj kralj se evo tebi vraća“ (Zah 9, 9). U drugom čitanju – Pavlovoj poslanici Rimljanima nema direktnog spomena radosti, ali govori o prebivanju Duha Božjega u nama te življenju po Njemu (usp. Rim, 8, 9.11-13) što je zapravo neodvojivo od iskustva svete radosti. Matej nam donosi Isusovu molitvu upravljenu Ocu (Mt 11, 25-30) koju možemo pronaći i u Luke (Lk 10, 21-24) s jednim, za našu temu, zanimljivim detaljem kojeg Matej ispušta. Luka piše: „U taj isti čas uskliknu Isus u Duhu Svetom“ (Lk 10, 21) i potom slijedi molitva Ocu. Duh Sveti je pokretačka snaga Isusove molitve, Luka opisuje da Isus svoju molivu izražava usklikom, a znamo da je usklik izraz radosti. Dakle Duh Sveti je Onaj koji je izvor molitve (odnosa ljubavi) i radosti koja se rađa iz tog odnosa. Stoga se pred nas kršćane ove nedjelje na temelju Zborne molitve i navedenih čitanja stavljaju dva važna pitanja: „Tko/što je izvor mojoj radosti?“ i „Imam li u sebi svete radosti?“ jer pravi se kršćanin raspoznaje po temeljnom životnom stavu koji proizlazi iz osobnog prihvaćanja Kristova otkupljenja i života po Duhu Svetom, a što konačno rezultira dubokom svetom radošću koja ima snagu preobražavati ovaj klonuli, beznadni i depresivni svijet.


s. Josipa Otahal. OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik