Biti svjetlo Ispis
Subota, 01 Srpanj 2017 17:41

candlecross1Bože, po krštenju smo postali sinovi svjetla.Molimo te da nas nikad ne obavije tama zablude već da uvijek svijetlimo istinom. (Zborna molitva 13. nedjelje kroz godinu)

 

Prva nedjelja srpnja nastavlja liturgijsko vrijeme kroz godinu, ono „obično“ vrijeme, koje smo možda i zaboravili. Nakon korizme i vazmenog vremena, svibnja posvećena Mariji, lipnja posvećena Srcu Isusovu, srpanj nas vraća u običnost. I na početak.


„Bože, po krštenju smo postali sinovi svjetla.“ Krštenje stoji na početku – postali smo sinovi svjetla. Ugledna žena iz Šunama o kojoj slušamo u prvom misnom čitanju, prepoznala je u Elizeju svetog Božjeg čovjeka i ugostila ga u svom domu. Vidjela je u njemu svjetlo. Vidjela nešto očima nevidljivo i proroku ponudila boravak u svom domu. I u njoj je, nesumnjivo, bila iskra Božje ljubavi. Kao što je i u svakome od nas. Ali, prepoznajemo li tu iskru u drugima? Ili smo toliko zagledani u vlastiti sjaj da ništa oko sebe ne vidimo? Ili smo možda dopustili da se ta iskra u nama ugasi, pa nam sve izgleda tamnim, neprepoznatljivim. A kako se kretati u tami, kako hoditi kroz život ako je oko nas mrak?


Potrebno nam je svjetlo, ono iskonsko, kako bismo i mi ponovno zasjali. Stoga kaže sv. Pavao „Koji smo god kršteni u Krista Isusa, u smrt smo njegovu kršteni.“ Dakle, na početku krštenje. Ne samo kao nešto što se jednom dogodilo i ostalo iza nas, nego kao trajni podsjetnik: u smrt smo Kristovu kršteni. Smrt kao početak, voda kao izvor koji struji u vječnost, oganj kao svjetlo Njegovo.


I onda Isusov zahtjev, tko ne uzme svoga križa i ne pođe za mnom, nije mene dostojan. Križ kao uvijek iznova vraćanje na početak, ponavljanje puta kojim je On hodio, iz dana u dan, posve obično. Ali ustrajno. Kako bi kraj bio zapravo spasonosno sredstvo ulaska u život. Onaj bez kraja. A dok smo još ovdje, križ kao sredstvo kojim se čuva Njegov oganj, ono svjetlo u nama, „da nas ne obavije tama zablude“. Kako bismo mogli svijetliti istinom. Kako bismo umjesto tame nosili kroz život Njegovo svjetlo. Pa i drugima možda obasjali put do Njega.


s. Jana Dražić OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik