Putevima spasenja u ljubavi i milosti Gospodnjoj Ispis
Subota, 17 Lipanj 2017 12:44

2017-6-17Bože, jakosti onih što se u te ufaju, snago slabih i smrtnih, koji su bez tebe nemoćni: pomozi nam svojom milošću da vršimo tvoje zapovijedi i voljom ti i djelom omilimo. (Zborna molitva 11. nedjelje kroz godinu).

 

Uskrsno vrijeme je iza nas i ponovno smo u svakodnevici vremena kroz godinu. Molitva 11. nedjelje kroz godinu potiče na razmišljanje kako ostati u vazmenom zanosu, u ljubavi prema Bogu i bližnjemu, ispunjajući najsavršeniju zapovijed:"Nikome ništa ne dugujte, osim da jedni druge ljubite, jer tko drugoga ljubi, ispunio je Zakon". Rim 13,8


U svijetu ljubavi, vjera je povjerenje u Boga kao i unutarnja sigurnost i nad svaku sumnju uzdignuto znanje kako nikada nećemo ostati bez utjehe, bez snage za hod prema eshatonu, unatoč svim našim neprekidnim padovima i ograničenostima. Vjera je povjerenje u potpunu i neprekidnu Božju ljubav i snagu njegove ljubavi u nama. To je nedvosmisleno znanje da se njegovoj snazi možemo i trebamo povjeriti, prije nego siromašnoj i ograničenoj snazi svoga osobnoga "ja", te kako nema poteškoće koju ljubav Božja ne može ukloniti. To je ono djetinje povjerenje u Božju ljubav: "Gledajte koliku nam je ljubav darovao Otac: djeca se Božja zovemo i jesmo". (1 Iv, 3,1)


U Psalmu molimo: "Ljubim te, Jahve, kreposti moja! Jahve, hridino moja, utvrdo moja spase moj; Bože moj, pećino moja kojoj se utječem, štite moj, snago spasenja moga, tvrđavo moja!" (Ps 18, 1-3). Ako samo i na tren zastanemo nad ovim redcima, zar se ne bi u potpunosti trebali osjetiti kao na očevim rukama, neopterećeni i oslobođeni raznih životnih okolnosti, u snazi i radosti, te kao takvi prepuni vjere sposobni da širimo tu radost spasenja, donoseći ozračje mira u našu životnu svakodnevicu. Ako je Bog naša hridina, onda slično kao što se o nju odbijaju morski valovi, tako se napasti i zlo odbijaju o našu vjeru i povjerenje u Boga. Ako je Bog naša pećina, znači da se kao vjernici sklanjamo u Boga, pa ako nam tijelo i pati, potpuno smo zaštićeni u njemu. Ako je Bog naša tvrđava, zar nismo onda potpuno zaštićeni od svih naših neprijatelja i progonitelja? U Psalmu također molimo: "Zavitlaj kopljem i presretni progonitelje moje, reci mojoj duši: "Ja sam tvoje spasenje". (Ps 35, 3) I ovdje surećemo iskonske simbole Boga kao spasitelja. U njima Bog, bez ikakvog straha, našim ljudskim govorom, se "snizuje" na naš nivo, te ga se tako čovjekoliko prikazuje kako bi jednostavnije doživjeli njegovu snagu i blizinu. Predanje kroz ovakve simboličke molitve ima smisla ako unutar zajednice odiše prisutna življena vjera. Živa vjera u Boga, koja artikulira religiozno iskustvo.
Današnje Evanđelje nam govori o izboru Apostola. I sam Isusu se prije toga cijelu noć molio, želeći svoje učenike kao ljude iskustva i nositelje spasenja, a ne samo kao puke teoretičare njegove duhovnosti. To je i naša današnje obveza i poziv: pronositi svijetom življenu radosnu vijest i Kraljevstvo Božje. To je naš način kako da omilimo Bogu stvarajući međusobno Nebo na zemlji: stvarajući iskustvo jedinstva među sobom i Bogom, bezgraničnog mira; sav strah je prošao, što ostaje jest Ljubav!


Sav naš religiozni govor, kao odgovor na pitanje o našim slabostima i smrtnosti dan nam je u modusu nadanja: svatko od nas živi u sigurnosti nade da je postao dionikom Božanskog spasenja i da će to sigurno i ostati. Isusu Krist po svome križu i Uskrsnuću ukinuo je začarani krug nasilja. U Kristu nam je svanula povijesna anticipacija bezuvjetne Božje ljubavi i povijesni zalog njezine eshatološke pobjede. Pouzdanje i vjera u Boga daju svima nama udjela u tome. Hodimo zajedno sa Gospodinom po kamenim i strmim putevima spasenja, ne bojeći se suše ni prevelike ljetne žege, jer kako je i Papa Franjo rekao: "Bog pravednika nikada ne ostavlja, a imena zlobnika ne pamti".

 

s. Dolores Munitić OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik