Vapaj za nebeskom slavom Ispis
Subota, 27 Svibanj 2017 19:09

2017-5-28Primi, Gospodine, žrtvene prinose i molitve svojih vjernika. Daj da po ovoj svetoj službi i mi prijeđemo u nebesku slavu. (Zborna molitva 7. vazmene nedjelje)

 

Pred nama se nalazi zborna molitva sedme vazmene nedjelje. Nedavno proslavismo Uzašašće Gospodinovo koje nas je ojačalo u našim ulivenim, teologalnim krepostima – vjeri, nadi i ljubavi. I mi vapimo za nebeskom slavom u kojoj prebiva Sin Božji, kojemu je dana sva vlast na nebu i na zemlji (usp. Mt 28,18). Već smo na samo Uzašašće u perikopi iz Mateja uočili trinitarni iskaz i poslanje koje nam se stavlja ''na srce'' po sakramentu krštenja: Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio! I evo, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta (Mt 28,19-20). Dakle, ono temeljno jednog Kristova sljedbenika, još više nasljedovatelja jest, poći – učiniti – čuvati, uz sigurnost obećanja da je on s nama u sve dane.


Upravo ove nedjelje, nanovo, polazimo od trinitarne ispovijesti. Vjerojatno je jedan od temeljnih problema današnjeg kršćanina što to niti ne uočava na jednoj dubljoj dimenziji. No kako to već biva, kada na jednom mjestu imamo puno nekvalitetnih stvari i situacija, tada još jače dolaze do izražaja upravo one kvalitetne situacije i stvari. Zato je potrebno usuditi se zagrabiti ispod površine, jer u mnoštvu riba koje nam se danas nađu u mreži, vrlo lako možemo uočiti izvorni sjaj kršćanstva a to je ono što nam nudi današnja perikopa iz Ivana: Oče, došao je čas; proslavi Sina svoga da Sin proslavi tebe (Iv 17,1). Kakva je to proslava? Na koji način Otac proslavlja Sina i Sin Oca? Zvuči konfuzno, ali zapravo je to temelj naše kršćanske vjere. Ovdje pada ili prolazi kršćanstvo, ovdje sve naše žrtve i molitve - ili stoje ili padaju.

 

 

Čas i proslava tiču se križa i raspetoga Boga. Upravo Bog na križu koji se lišava sam sebe do smrti na križu (usp. Fil 2,7 -8) čini temelj naše vjere i predokus buduće nebeske slave. Križ Kristov je ono po čemu Bog Otac prima sve naše žrtvene prinose i molitve. Naši križevi koje nosimo, i koji su učvršćeni i preobraženi u križu Isusa Krista, čine time svetu službu koju vršimo. Slavimo Boga po svojim žrtvama, molitvama, po svojem životu. Tako žrtve više ne bivaju nešto odurno u današnjem svijetu, jer znamo Bog je ljubav, Bog je zajedništvo Oca i Sina i Duha Svetoga, i ono čini temelj našeg zajedništva. Kako?

 

Otac je čisto davanje i slanje. Sin od Oca prima život, slavu, moć, ali on se po križu lišava toga kako bi mogao davati dalje. Zato nam šalje svoga Duha, u njemu vjernici primaju dar Očev u Sinu – spasenje i otkupljenje. Žrtveni prinosi i molitve koje stvaraju zajedništvo među nama, postaju tako proslava na zemlji po našim životima i Oca i Sina i Duha Svetoga, koji su savršeno zajedništvo (communio). Uistinu to je sveta služba! Tko je može do kraja života u potpunosti izvršiti? Zato uvijek vapimo za nebeskom slavom! Današnji čovjek je žedan vječnoga života. To provokativno pitanje koje nas dovodi do vrata smrti i ne pušta dalje, upravo nam na to pitanje odgovor nudi kršćanska vjera, nada i ljubav. Inače, cijeli naš život, molitve, žrtve, križevi, ne bi imali smisla da zaista nismo suukopani i suuskrsli s Kristom očekujući zajedno s njim prebivati cijelim svojim bićem u nebeskoj slavi.

 

s. Manes Puškarić OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik