Isus je dobri pastir Ispis
Petak, 05 Svibanj 2017 19:31


2017-5-6Svemogući vječni Bože, dovedi nas u društvo nebesnika: nek stado tvojih vjernih, makar skromno, prispije onamo kamo ga predvodi hrabri Pastir. (zborna molitva 4. vazmene nedjelje)

 

Četvrta vazmena nedjelja naziva se „Nedjeljom dobrog pastira“ i slavi se kao dan svećeničkih i redovničkih zvanja. Misna su čitanja usmjerena na jednu misao, koju sažima i zborna molitva: Isus je dobri pastir.

 

Prvi dio molitve koji upućujemo Svemogućem odnosi se na cilj prema kojem svi idemo: „dovedi nas u društvo nebesnika“, pridruži nas onoj proslavljenoj Crkvi u nebesima. Započinjemo kao zajednica molitvom za zajedništvo. U prvom čitanju iz Djela apostolskih Petar na dan Pedesetnice svjedoči o Isusu koji je uskrsnuo i poziva na obraćenje. Spasite se od naraštaja ovog opakog!, govori okupljenima. I u onaj im se dan, piše sv. Luka, pridružuje oko tri tisuće duša. Pridružuju se apostolima, postaju dio zajednice. Možda još ne znaju što to znači, ali čuvši Petrove riječi, izgovorene u snazi Duha Svetoga, osjećaju želju biti dijelom onoga o čemu apostoli govore.

 

I kreću, kao što smo svi jednom krenuli. Negdje putem možda iz onog zanosa zajedništva ipak proviri onaj pojedinac, jedinka drugačija od ostalih. Pa počinje razmišljati kako je lijepo biti dijelom zajednice, ali… ali imam pravo i na slobodu, na izbor, na samostalnost. (Kao da zajedništvo to isključuje.) Pa pomalo od „mi“ ostajem samo „ja“. I dalje priznajem, da, Gospodin je moj pastir, ali… Ali ja sam ipak samostalan. I onda se, i ne znajući, sve više od Njega udaljavam. Stoga i molimo u zbornoj molitvi za stado vjernih, „makar skromno“, svjesni da nije lako u onom početnom zanosu ustrajati. Da, koliko god pastir bio dobar i trava zelena, uvijek postoje napasti koje nas od zajedništva odvlače. Ali i za to ima lijeka. Jer On nas uvijek traži. I pronađene k sebi prima.

 

Kamo nas prima? Kamo idemo? „Onamo kamo predvodi hrabri Pastir.“ Ne samo Dobri, koji traži zalutale, nego i hrabri, jer ne odustaje ni u susretu s najvećim protivljenjima. Ne odustaje ni kad se bunimo, ni kad ne razumijemo (poput učenika koji, ne jednom, „ne razumješe što im htjede time kazati“), ni kad nam se sve dalje od Njega čini privlačnijim. Zato i zaključuje da nije samo Pastir koji vodi svoje stado, nego i vrata, vrata onkraj smrti. Vrata u Život. Onaj život koji je na križu za nas zaslužio. Onaj život u društvu nebesnika, kamo svi zajedno idemo. Svi kao jedno stado, ali ne lišeni slobode ili posebnosti (jer On svaku ovcu zove imenom). Do Vječnosti. Ne jer moramo ili jer svi drugi tako čine, ili jer nam je obećana neka nagrada. Nego iz ljubavi, koja nikad nije prisila nego ponuda. Ako želiš, idi za mnom. Stoga i molimo za duhovna zvanja, za one koji će Dobrog pastira izbliza nasljedovati. I tako i sami postati primjer, što jasnije govori i od Petrovih riječi i propovijedanja: On je moj pastir, ni u čem ne oskudijevam.

 

s. Jana Dražić OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik