Trajna radost Ispis
Subota, 29 Travanj 2017 13:01

2017-4-30Bože, nek se tvoj narod vazda raduje što si mu obnovio mladost duha. Vratio si mu dostojanstvo svojih sinova i kćeri: utvrdi ga u nadi da će uskrsnuti. (Zborna 3. vazmene nedjelje)

 

Ponekad nas pritisne život svojom težinom i nemilim događajima. Ništa ne razumijemo. Naše nade i očekivanja su jedno. A u stvarnosti se događa nešto drugo. Čini se da je i Bog odsutan. Zapravo, gubitnik i mrtav. No, On nas ne napušta. Približava nam se. Hoda s nama. Zapodijeva razgovor. Sluša. Često puta je i našim očima uskraćeno prepoznati ga. Ipak, ako smo spremni slušati Ga počinje nam gorjeti srce. A kad sjednemo za stol On nam otvara oči i tada ga prepoznajemo. Vatra u srcu prerasta u žurbu vratiti se na mjesto tragedije i preobraziti je radosnim navještajem: Gospodin je uskrsnuo! Tako Uskrsli obnavlja mladost našega duha koji je umoran i trom, te nespreman vjerovati u pobjedu dobra nad zlom, života nad smrću. To je istinski izvor radosti na kojemu možemo crpsti kad naša svakodnevica postane sumorna, a naša srca umorna.


Uskrsli pristupa svojim učenicima s ljubavlju. Donosi im mir. Oslobađa ih straha. Ne predbacuje im njihove slabosti, zatajenja, bijeg. Možda im je to teže prihvatiti nego samu činjenicu da On, ubijeni, sada živi. On ih vraća u istinu da su ljubljeni Očevi sinovi. On je sve čovječanstvo oslobodio krivnje i grijeha i svima je vratio dostojanstvo Božje djece. Čovjek iznova ima izvornu dobrotu i svetost koju može sačuvati darom sakramenata u kojima susreće Isusa uskrsloga u svojoj sadašnjosti. Dostojanstvo djece Božje prima se i živi u krilu Crkve, tog jedinstvenog sakramenta Krista uskrsloga.


Krist svojim uskrsnućem otvara vrata vječnoga života svakom čovjeku. Nudi mogućnost spasenja. Uskrsnuće tijela jest činjenica koja će se dogoditi bez obzira na ljudsko vjerovanje ili nevjerovanje u nju. No, ta činjenica baca presjajno svjetlo na naš cjelokupan život, sadašnji i vječni. Snagom vjere u uskrsnuće možemo lakše nadvladati sve nevolje i poteškoće života. Već sada se naše rane, bolesti i grijesi preobražavaju u zdravlje i oprost. Snagom euharistije ulazimo u zajedništvo s Kristom koji nam obećava vječni život i uskrsnuće. Vjera i nada u uskrsnuće Njegov je dar. Bez Njegove pomoći teško nam je u to vjerovati. Osobito u trenutcima pada, gubitka, teških nevolja, trijumfa zla i nepravde. Upravo tada nastupa nada u nezamislivu preobrazbu koju nam donosi Kristovo uskrsnuće. Stoga, radujmo se u ovom uskrsnom vremenu što nam Uskrsli vraća mladost duha, dostojanstvo Božje djece i nadu u uskrsnuće. I neka ta radost postane trajna u vječnosti.

 

s. Blaženka Rudić OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik