Prvi dan trodnevlja bl. Ozani u Zagrebu Ispis
Četvrtak, 27 Travanj 2017 16:20

2017-4-24-ozPrvi dan trodnevlja, u ponedjeljak 24. travnja, misno je slavlje predvodio vlč. Tomislav Petranović, župnik župe sv. Jeronima u Zagrebu. On se, u svojoj propovijedi usredotočio na Ozaninu svetost, na koju smo svi pozvani. Pitao se kako je bl. Ozana mogla živjeti u takvoj pokori tijekom cijeloga svoga redovničkog života.

 

„Bilo je to jedino iz ljubavi prema Kristu Gospodinu.“ – odgovorio je i odmah nastavio kako se samo iz ljubavi prema Isusu Kristu može prihvatiti i podnositi svaku žrtvu. To je bilo ono temeljno kod bl. Ozane. Potom je spomenuo kako i danas mnogi ljudi čine razne pokore, ali je motivacija različita. „Ako netko želi nešto postići, neku karijeru, mora se odricati mnogih stvari, mora trenirati, dakle, podnositi izvjesnu žrtvu, mora se također odreći svoje slobode kako bi se posvetio što više poslu ili treningu. Dakle, bez žrtve i pokore nema napretka, važno je samo koji je motiv te žrtve i pokore.“

 

Potom je naveo i druge načine žrtvovanja, ali koji su isključivo iz naravnih, a često puto i sebičnih motiva. „Nije dobro – nastavio je - ako je to samo iz ljubavi prema sebi, prema svojoj karijeri, jer nas to čini sebičnima, to nas dovodi u sebeljublje. Jedino se isplati žrtvovati za druge iz ljubavi prema Kristu, kao što je to činila i bl. Ozana. Najveća žrtva za svakoga od nas je prihvatiti život onakav kakav jest, naravno, ako ne možemo ništa promijeniti. Spasonosno je reći često puta: Isuse, ovo što trpim neka bude tebi za ljubav. U 'zlatnoj' krunici također izgovaramo: Daj, Isuse, da te više ljubim. Neka bude to i naša svagdanja molitva: Daj Isuse, da te još više ljubim. Što više molimo, to više žudimo za Bogom, a što više žudimo to više raste naša vjera i ljubav prema Bogu. Neka nam bl. Ozana bude uzor kako se moli i žrtvuje iz ljubavi prema Bogu za spas svijeta.“ – zaključio je svoju propovijed vlč. Petranović.


Na misi su pjevali mladi župe Krista Kralja.

 

s. Slavka Sente OP