Susret u Orebiću Ispis
Utorak, 25 Travanj 2017 10:04

2017-4-22-orebićU petak 21.04. prije odlaska na duhovno – rekreativni susret u Orebiću, kandidatice su u jutarnjim satima sa svojom magistrom s. Anom Begić stigle u Korčulu. Nakon doručka koji su im sestre priredile, krenule su u obilazak kuće i vrtića te okolnih mjesta Lumbarde i Žrnova, a poslije ručka kandidatice su se sa s. Anom, brodicom uputile u Orebić.

 

U popodnevnim satima su u Orebić stigle novakinje sa Č. Majkom Katarinom Maglicom i magistrom novakinja s. Marijom Goreti. Navečer smo imale zajedničku molitvu i druženje. U subotu ujutro nakon jutarnje molitve, krunice i sv. mise koju je predvodio fra Marko Bobaš OP, Č. Majka i s. Ana održale su predavanje kandidaticama i novakinjama. Č. Majka je govorila o psihološko – duhovnoj dimenziji ljudskih odnosa s Bogom i jednih s drugima te o dijalogu u zajednici, a s. Ana je naglasak stavila na odgoj i posluh u zajednici te na odnos prema autoritetu.

Poslijepodne smo prošetale do samostana i muzeja Gospe od Anđela koji vode hercegovački franjevci. U samostanu nas je dočekao fra Šime koji nas je srdačno i gostoljubivo primio. Uz razgovor i druženje s fra Šimom, krenuli smo u obilazak muzeja u kojem se nalaze ikone, slike, predmeti i makete starih mornarskih brodova, a u samostanskoj smo crkvi vidjeli čuvenu ikonu Gospe od Anđela koja je čudom ostala sačuvana u olujnom moru. Razgledavši muzej, šetajući i u razgovoru uputile smo se doma na večernju molitvu. Zajedništvo nakon molitve i večere nastavili smo uz igru i smijeh.

U nedjelju ujutro nakon jutarnje molitve i doručka uputili smo se u crkvu Pomoćnice kršćana na sv. misu. Poslije ručka u posjet nam je došao fra Ante Vučković. Fra Ante nam je govorio o redovništvu kao slici i znaku koji redovnički život ostavlja u svijetu, posebno u ovom današnjem. Potaknuo nas je da nikada ne izgubimo svijest o važnosti redovništva i redovničkog života te osobnog poziva svakoga od nas. Redovnica je samom svojom pojavom znak nečega većeg i uzvišenijeg, znak života u Bogu i s Bogom sa svom svojom osobnošću, karakterom i životom koji sve čini da taj znak u predanju zasvijetli u svijetu, naglasio je fra Ante. Susret je završio u nedjelju navečer kada su kandidatice sa s. Anom krenule za Zagreb, a novakinje sa s. Marijom Goreti i Č. Majkom krenule na trajekt za Korčulu.

Radosne smo i zahvalne na ovom susretu i druženju koje su nam sestre pripremile, a dojmove i poticaje kojima smo se otvorile, nosimo sa sobom u svoje zajednice, pokušavajući živjeti ono što smo primile bivajući svjesne da redovnički život iziskuje upravo to da se izdignemo iz svoje naravi u nadnaravno, iznad onoga što je normalno i svima dohvatljivo u ono čudesno, bivajući znakom Onoga bezvremenskog u vremenu u kojem živimo!


Ana Boras