Prepoznavanje uskrslog Isusa u zajedništvu Crkve Ispis
Srijeda, 19 Travanj 2017 08:42

2017-4-19-trebinjeNa Uskrsni ponedjeljak, 17. travnja, krenuli smo, mi redovnici i redovnice u zajedništvu s biskupom Matom Uzinićem, putem Trebinja, kako bismo posjetili monahe i monahinje Srpske pravoslavne Crkve koji žive na tom području. Među ''izletnicima'' nađosmo se i mi, sestre dominikanke, nas šesnaest sestara radosno se pridružilo ostalim redovnicima i redovnicama Dubrovačke biskupije.

 

U Trebinju, točnije na našem prvom odredištu manastiru sv. Petra i Pavla, gdje žive i djeluju osam monahinja, dočekali su nas vladika Grigorije Durić, episkop zahumsko – hercegovački i naravno monahinje među kojima nas je veoma srdačno dočekala njihova igumanija s. Pavla Ćuzulan te par monaha koji su bili u pratnji vladike. Prvi susret je bio veoma radostan, svi smo si međusobno čestitali Uskrs, te zajedno pošli na doručak gdje smo za stolom izmijenili prve dojmove, malo se bolje upoznali s vladikom, monahinjama i monasima. Zanimljivo je što Crkva sv. Petra i Pavla krije neke povijesne činjenice prema kojima je sv. Pavao zaista bio na ovom području, pa smo to povezali i s putovanjem sv. Pavla i nekim činjenicama da je vjerojatno prebivao na području Mljeta. Je li to tako ili nije, i o tome smo raspravljali, što nas je dodatno još više povezalo u zajedništvu koji smo započeli toga jutra.


Posjetili smo i muški samostan (manastir) Tvrdoš koji je posvećen Uznesenju Presvete Bogorodice, gdje monasi žive i rade, a posebno su nas se dojmili ogromni vinogradi, koje monasi obrađuju te prave kvalitetno vino, čuvajući ih u podrumima koji iznose debljinu zidova čak do dva metra, a vinske bačve drže do 5 000 litara vina. Zanimljivo je koliko je njihovo vino kvalitetno, da ga izvoze čak u preko dvadeset zemalja diljem svijeta, među kojima je i Japan. Monasi uglavom žive od izrade i prodaje vina, a u obrađivanju vinograda pomažu im egzistencijalno siromašnije obitelji koje žive na području Trebinja. Nakon toga, slavili smo sv. Misu u katoličkoj katedrali Rođenja Blažene Djevice Marije koju je predvodio biskup Mate Uzinić, a nakon slavlja sv. mise srdačno nas je ugostio don Ivo Šutalo, župnik.


Susret su obogatila i dva predavanja, među kojima je prvo predavanje održala naša vrhovna glavarica s. Katarina Maglica, a drugo predavanje održao je otac Vukašin Milićević, profesor pri Pravoslavnom bogoslovom fakultetu u Beogradu. Oboje su govorili o temi ''Misija Crkve u XXI. stoljeću''. Postavljena su i poneka pitanja kao i zahvale na lijepim i bogatim predavanjima kojima su nas obogatili predavači. Nakon bogatih predavanja čekao nas je zajednički objed u eparhijskom domu, gdje je vladika na komičan ali zanimljiv način naglasio kako nikada još nije u ovom domu bilo prisutno toliko katolika, te nam je zaželio srdačnu dobrodošlicu i zajedništvu u jelu i piću.


Slijedio je obilazak sabornog hrama posvećenog Preobraženju Gospodnjem i Muzeju Hercegovine, a susret je završio posjetom Hercegovačkoj Gračanici, tj. crkvi Blagovještenja. S tog mjesta pruža se prekrasan pogled na Trebinje, gdje se vidi panorama cijeloga grada i prirode koja ga okružuje.


Što možemo reći na kraju? Koji su naši dojmovi? Mi, sestre dominikanke, zaista smo na poseban način radosno završile susret, a ta radost nas niti nije napuštala tijekom cijelog dana. Zaista prekrasno oslikane Crkve, lijep grad, a ponajviše zahvalnost, radost, smisao za dobar humor, otvorenost i jednostavnost vladike, monaha i monahinja otvarale su put za dijalog, opuštenost, veselje, a najviše zajedništvo! Jedan susret koji je proširio vidike svima nama, koji nas je potaknuo na još veće zajedništvo. Susret koji nas je naučio gledati čovjeka do sebe u različitosti koja spaja! Veselimo se još kojem susretu, jer vidimo da ono zaista oplemenjuje nas redovnike i redovnice!

O susretu također možete vidjeti ovdje

 


s. Manes Puškarić