Ne boj se ustati u svjetlo života Ispis
Subota, 15 Travanj 2017 12:31

2017-4-15-grobBože, ti si danas po svojem Jedinorođencu pobijedio smrt i nama otvorio pristup vječnom životu. Zato slavimo blagdan njegova uskrsnuća: obnovi nas, molimo, svojim Duhom, i daj da i mi uskrsnemo u svjetlo života. (Zborna molitva na Uskrs)

Daleko od neke sladunjave priče o šunki, jajima, luku, zečevima i razularenoj radosti, govor i promišljanje o Uskrsu i uskrsnuću možemo smatrati najozbiljnijim i najpotrebnijim činom ljudskoga bića koje po naravi u vlastitu življenju traži smisao, svoje podrijetlo i svoj konačni cilj. Govor u Uskrsu oda je životu, smislu, ljubavi i radosti ali i priča koja zapravo započinje na jednoj drugoj strani: na križu, u sebedarju, u odricanju, u patnji, u tami i s tom se stranom nužno moramo susresti, dapače treba ju prigrliti kako bi se stvorio temelj za govor, za sam čin našega uskrsnuća.

 

Stoga, mišljenje o uskrsnuću podrazumijeva ulazak u ''prostor'' najdubljega temelja našega bića. Jer jednostavno govor o uskrsnuću i nije moguć ukoliko nije realan, stvaran, rukama opipljiv; susret s živom Riječi koja prodire dotle da dijeli dušu i duh, Riječi kojoj ništa nije skriveno (usp. Heb 4, 12). Da, Krist raspeti i umrli i nas poziva da se bez straha uputimo u to mjesto naše nutrine u kojem se susreću ono zemaljsko i ono nebesko, u mjesto borbe iz koje se rađa život ili životu umire. Baš kako kažu početni reci molitve tj. himna časova Velikog tjedna:


Barjaci kreću kraljevi,
otajstvo križa sjaji se
na kojem život umrije
i smrću ljude oživi.

Krist, koji je sam pobijedio smrt, nama poručuje da na mjesto susreta svih naših čežnji, bojazni i patnji, moramo pustiti zrake Bože svjetlosti koje su jedine u stanju rastjerati svaku tamu. Krist, raspeti i umrli nam otkriva da sav svoj život moramo staviti u Božje ruke da mu On podari smisao koji ne poznaje kamen na vratima groba. Krist uskrsli nas poziva da i mi cijelim svojim življenjem otvorimo vrata životu, da sami postanemo vrata života. Kako? Kao i On: da okrenemo oči od tame prema svjetlosti, da pustimo Boga da uđe u našu nutrinu, u naše misli, odnose, riječi, poglede i prosudbe. Umjesto suda da dijelimo oproštenje, mjesto ocrnjivanja i prokazivanja da podupiremo i izgrađujemo, umjesto odbacivanja i rezanja da prihvaćamo i oblikujemo nešto novo, originalno u od Boga darovanoj ljepoti.

 

Ako pak Krist nije uskrsnuo, uzalud je doista naše propovijedanje, uzalud i vjera vaša (1 Kor 15,14) govori nam sv. Pavao. Uskrsnuće je potvrda svega onoga što je Krist, Bog, učinio za nas. Ali smo utoliko ukoliko prihvatimo iza-zov vjere i dozvolimo da naše tame obasja svjetlo Uskrsloga, ako pustimo da On smislom oblikuje naše patnje u izvore nade i iz dozvolimo da iz svih naših svakodnevnih i neizbježnih umiranja nikne novi život – život koji jedino On može dati. U susrete s patnjom i sumnjom, tamom i težinom sam Krist nam dovikuje: ne boj se, ja sam s tobom ja sam te otkupio. Svojim utjelovljenjem, smrću i uskrsnućem Bog je ozbiljio jednu od najljepših pjesama o dubini, širini, snazi i sadržaju ljubavi koja nas poziva u istinski život koji nema kraja. To što Bog govori, toliko je jednostavno da je nevjerojatno: ne boj se, ustani u svjetlo života: idi pa i ti čini tako.

 

s. Ivana Pavla Novina, OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik