Rastimo u ljubavi Ispis
Petak, 31 Ožujak 2017 18:57

2017-3-31-cvijetGospodine Bože naš, tvoj se Sin iz ljubavi za svijet predao u smrt. Daj da i mi tvojom pomoću živimo i odvažno stupamo putem iste ljubavi. (Zborna molitva 5. korizmene nedjelje)

Odmiču korizmeni dani i nekako se laganije osjećamo jer ćemo za petnaestak dana „odahnuti“ od svih nametnutih odricanja i pojačanih molitava. Opet ćemo 'tamaniti' slatkiše, piti kavu, jesti meso; samo propisane molitve će čekati na nas… dnevni red će biti prihvatljiviji, lakše ćemo sami sebe oslobađati od pojedinih obaveza. Sve će biti nekako opuštanije i prihvatljivije. Kolotečina života će nas vući naprijed, a na nju smo već navikli. Potpuno je druga tema: koliko su nas naše odluke i djela privukle bliže Kristu, koliko smo mu postali sličniji? Prepoznaju li nas ljudi kao drugog Krista, prepoznaju li Njega u nama, našem stavu, riječima i djelima.

 

Korizma je oduvijek bila vrijeme posta, milostinje i pokore. Loše je kad nam pažnja i sve naše sile ostanu samo na tome, na površini. Cijelo vrijeme utrošimo trudeći se da ne bi zaboravili, da ne preskočimo, jer trebamo i moramo učiniti što smo sebi zadali. Ponosni na sebe ako u svemu obećanom uspijemo ostati dosljedne, često iz vida izgubimo dublji smisao Korizme: rasti u svetosti! Nije bit samo u odluci, već u dosljednosti postavljenom cilju – lakše se odreći omiljene hrane i malo svoga vremena da bi izmolili koju krunicu više ili svakodnevno križni put. Post od nematerijalnoga je mnogo teži i zahtjevniji, ali su i rezultati savršeniji. Post od kritiziranja i ogovaranja, mrmljanja na sve i  svakoga, post od ljutnje nabijene negativnošću, post od indiferentnosti za muke drugoga, od hirova koji pršte samodostatnošću i nedodirljivošću, post od želje da sve kontroliramo, od potrebe da uvijek budemo u pravu i tako redom.

 

Posteći od ovih poroka u sebi, radimo ono što Krist od nas traži, što produbljuje naš odnos s njime, ali pročišćava i odnose s onima koji nas okružuju. Bogu je mila djelotvorna ljubav, ne ona koja ostaje na želji i mašti. Svoj odnos s njim učvršćujemo i učvršćujemo živeći vrijednosti koje nam je Krist primjerom pokazao i pozvao nas da i mi tako činimo. Živa želja i nastojanje da mu u ljubavi budemo slični, rađaju se po molitvi i meditaciji. Tu ga susrećemo i s njim razgovaramo, te doznajemo što nam je činiti. Osjećamo potrebu vlastitoga umiranja, odricanja od svog vremena i svojih planova, svoga uhodanog stila života i svoje samodostatnosti. Krist je došao radi nas da nama pokaže gdje nas treba i što od nas očekuje. Svakodnevno umiranje sebi da bi Krist rastao u nama i da bi od naše sličnosti s njim i drugi mogli participirali, da bi po nama osjećali opipljivu Kristovu ljubav i brigu.

 

Svakim danom bolji i svetiji sličniji Kristu i bliži Bogu, živa propovijed o Kristu koji ljubi do smrti na križu – to je smisao svake nove Korizme, to je smisao našega života.

 

 

s. Katarina Maglica, OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik