Korizma i radost Ispis
Subota, 25 Ožujak 2017 13:37


Laetare per sito transp 2 Custom„Bože, ti si nas sa sobom pomirio po Riječi svojoj, Isusu Kristu. Pomozi nam da odanošću i živom vjerom idemo u susret skorim vazmenim blagdanima.“ (Zborna molitva 4. korizmene nedjelje)


Četvrte korizmene nedjelje nazvane „Laetare“, Crkva nam poručuje po proroku Izaiji: „ Veseli se!" (Ulazna pjesma). Ove i treće nedjelje adventa (Gaudete) u liturgiji se koristi, umjesto ljubičaste, RUŽIČASTA boja koja simbolizira RADOST.


Korizma i veselje?!? Naizgled zvuči vrlo oprečno, no je li zbilja tako?
Pogrešno je okarakterizirati korizmu kao vrijeme žalosti (kao i isključivo vezati pokoru sa žalošću). Žalost može biti posljedica promišljanja o vlastitim grijesima kojima narušavam odnos Bogom, samim sobom i bližnjima, ali ona ne smije imati zadnju riječ niti je ona pokretačka snaga ovog vremena.


Korizma kao vrijeme priprave za Uskrs nije postojala u prvim kršćanskim vremenima. Taj period neposredno prije Uskrsa bio je rezerviran za intezivnu pripremu katekumena (svakodnevne kateheze, obredi molitve zaklinjanja, post i djela milosrđa) za primanje sakramenata kršćanske inicijacije. Institucija katekumenata je postupno iščeznula, a Crkva je osjećala potrebu zadržati to posebno vrijeme kako bi vjernicima ukazala na potrebu preispitivanja SVOG KRŠĆANSKOG IDENTITETA sredstvima intezivnije molitve, posta i pokore. Iz te duboke povezanosti korizmenog vremena (kojemu je vrhunac u Vazmenoj noći u kojoj slavimo naše otkupljenje) i sakramenata kršćanske inicijacije (kojima se čovjek pritjelovljuje Crkvi), dobro je da si vjernik postavi ova ili slična pitanja: TKO SAM JA? ŽIVIM LI UOPĆE AUTENTIČNO SVOJ POZIV KRŠĆANINA, KOJI JE TO UOPĆE MOJ POZIV KRŠĆANINA? IMA LI VEZE MOJA VJERA S MOJIM NAČINOM ŽIVOTA? ŽELIM LI IĆI DALJE, URANJATI DUBLJE U SVOJU VJERU? ŠTO ZA MENE OSOBNO ZNAČI OVA VAZMENA NOĆ?


Crkva nas poziva da u svojem življenju korizme ne zaboravimo na njezin PRAVI smisao (jer post i pokora nisu svrha samima sebi) – rađanje ZAHVALNOSTI u našem srcu zbog darovane SLOBODE i POMIRENJA s Ocem po Isusu Kristu. Ta zahvalnost je nedjeljiva od istinske radosti. Upravo postavljajući pitanja o svom kršćanskom identitetu, ne možemo ne biti u radosti zahvalni jer nam Otac po Sinu velikodušno dariva novu priliku povratka k pravom smislu vlastita života.


Što se dogodi kada se s nekim, nakon bolnog prekida odnosa, konačno pomirimo? Osjećamo da je naš odnos jači, čvršći... u nama to izaziva novi polet, rađa novu nadu u trajnost i smisao tog odnosa... Jer je naš odnos PROČIŠĆEN patnjom. Konačno možemo reći da tada TRIJUMFIRA LJUBAV! Također smo duboko u sebi svjesni još snažnije odgovornosti kao i potrebe trajnog truda oko ponovne izgradnje povjerenja. Upravo zato ove korizmene nedjelje molimo Gospodina, svjesni dara Njegova OPROSTA i nove prilike u Isusu Kristu, da nam pomogne u odanosti (vjernosti) i vjeri (povjerenju) nastaviti svoj hod – i to ne samo ususret ovim vazmenim blagdanima, već svoj životni hod prema vrhuncu vlastite Kalvarije...znajući da smrću zapravo tek SVE POČINJE!


s. Josipa Otahal, OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik