Na izvoru Ispis
Petak, 17 Ožujak 2017 15:37

2017-3-19-izvorBože, izvore milosrđa i sve dobrote, odredio si lijek našim grijesima: post, molitvu i djela ljubavi. Priznajemo da smo grešni. Savjest nas optužuje. Molimo te: iskazuj nam uvijek svoje milosrđe. (3. korizmena nedjelja)

 

Zborna molitva treće korizmene nedjelje svojim sadržajem podsjeća na Pepelnicu i početak razdoblja priprave za Uskrs. Tada smo slušali Isusov govor učenicima o davanju milostinje, molitvi i postu. I tada su nam ta tri djela ponuđena kao sredstva priprave, kao način iskoraka u ono Božje. Kao pomoć da bi do susreta s Uskrslim uistinu došlo.


Nakon tri tjedna ponovno se podsjećamo na ove stvarnosti, da ne bismo slučajno (ili da nismo) zaboravili. Kao oni koji su gorljivo krenuli, napravili plan za korizmu, donijeli odluke... a onda negdje putem zastali. Pa čak ako smo i zastali, ili možda nismo ni započeli s nekim jasnim odlukama, On nas ne prestaje čekati. On, koji je izvor milosrđa i sve dobrote. Zna da smo, iako posuti pepelom u znak pokore i pozvani na obraćenje, još uvijek oni isti, slabi i grešni. I zato nam nudi lijek: post, molitvu, djela ljubavi.


Nakon nedjeljnih evanđelja o Isusovoj kušnji u pustinji, nakon ohrabrenja pri preobraženju i potvrdi s nebesa da je On doista Sin Božji, treća nam nedjelja donosi čitanje o Isusovom susretu sa Samarijankom. S onom koja je griješila. Isus je čeka. „Umoran od puta“, kaže nam sv. Ivan, sjedi na zdencu. Isus sjedi na zdencu. Na izvoru. Jer zna da se samo ondje može zahvatiti vode. I ondje čeka. I kad se susretnu, mijenja. Mijenja ženu koja dolazi, mijenja i ostale Samarijance.


Nismo li i mi umorni od puta? Ne samo korizmenog, koji još ni do polovice nije došao, nego često i onog životnog? Ali, je li naš put isti kao i Njegov? Ili su to lutanja raznim puteljcima? A On čeka, na zdencu. U svetohraništu. Ne umoran od traganja za nama niti od čekanja, nego umoran jer kao Prijatelj na sebe uzima naš umor, naše traganje. Da bi nam bar malo olakšao teret, da bismo lakše došli k Njemu. K izvoru. Koji, poput vode koja u suhu zemlju utječe, jedini ispunja sve pukotine u našoj nutrini.


Čeka nas. Kaže zborna molitva kako priznajemo da smo grešni, savjest nas optužuje. Priznajmo onda stoga i da smo umorni od puta kojim idemo, da nemamo snage nastaviti ili promijeniti smjer. Da ponekad nemamo snage ni za onaj „lijek“ koji nam daje – post, molitvu, djela ljubavi. Neka nam i u tome pomogne, da nam postiti, moliti i vršiti djela ljubavi ne bude teret nego način dolaska k Njemu. Da bismo, dolazeći Mu sve bliže, mogli poput Samarijanaca reći: više ne vjerujemo zbog iskaza drugih, nego jer smo sami vidjeli i čuli, jer smo Ga susreli – On je uistinu Spasitelj svijeta.

 

s. Jana Dražić OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik