Osposobljeni za gledanje slave Ispis
Četvrtak, 09 Ožujak 2017 20:04

2017-3-11Bože, ti nam zapovijedaš da slušamo tvoga ljubljenog Sina. Krijepi nas svojom riječi i čisti nam pogled duha, da se radujemo s gledanja tvoje slave. (2. korizmena nedjelja)

 

Današnja nedjelja stavlja nam pred oči događaj Isusova preobraženja na brdu Tabor. Apostoli Petar, Jakov i Ivan na trenutak su gledali slavu u koju je Isus imao ući nakon uskrsnuća, slavu koja očekuje i nas. No, trebamo biti osposobljeni za gledanje te slave, kako nam govori današnja zborna molitva. Prvi je uvjet slušati Isusa, kako govori Očev glas iz oblaka: „Ovo je Sin moj ljubljeni. U njemu mi sva milina. Slušajte ga“. (Mt 17,5) To je isti onaj glas koji je govorio prvom čovjeku: „Sa svakog stabla u vrtu slobodno jedi, ali sa stabla spoznaje dobra i zla da nisi jeo.“ (Post 2, 16-17) Adam ga nije poslušao.

 

 

Taj glas je govorio Abrahamu: „Idi iz zemlje svoje u krajeve koje ću ti pokazati. Abram se zaputi kako mu je Jahve rekao.“ (Post 12, 1;4) Taj glas je ukorio kralja Šaula preko proroka Samuela: "Jesu li Jahvi milije paljenice i klanice nego poslušnost njegovu glasu?“ ( 1 Sam 15,22) Taj glas je slušao Isus i to savršeno, do smrti na križu. Time je zaslužio da mu Otac sve preda i da ga ljudi slušaju, da se pred njim prigne svako koljeno (usp. Fil 2,10). Otac nam zapovijeda da slušamo Isusa.

 

Drugi uvjet je biti okrijepljen Božjom riječju. Na putu do gledanja slave treba nam snaga Božje riječi. Ta riječ je krijepila sve one starozavjetne proroke, apostole i mnoge svece u zadaćama i poslanjima koje su imali izvršiti. Još više treba nam snaga Utjelovljene Riječi koja je bila savršeno poslušna. Valja nam se zlopatiti za evanđelje, kako nas poziva sv. Pavao, kako bi zasjao život i neraspadljivost po Isusu Kristu.


Treći uvjet je čišćenje pogleda duha. Apostoli na gori preobraženja nisu jasno vidjeli stvarnost zbog straha i sjaja. Najprije su se prestrašili vidjevši Isusa, Mojsija i Iliju u sjaju. A onda su zaželjeli ostati na brdu zbog ljepote slave. No, to se nije moglo ostvariti prije prolaska kroz muku. Potrebno je da nam Bog čisti pogled duha kako bismo mogli shvatiti njegovu volju i izvršiti je s potpunom poslušnošću. Tada ćemo se radovati s gledanja njegove slave i sami ćemo biti preobraženi sjajem njegove ljepote.

 

s. Blaženka Rudić OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik