Spoznati i slijediti Krista Ispis
Nedjelja, 05 Ožujak 2017 05:44

biblija„Svemogući Bože, udijeli da godišnjom proslavom korizme napredujemo u spoznaji Isusa Krista i u životu slijedimo njegov primjer.“ (Zborna molitva 1. korizmene nedjelje)

 


Predivna je današnja zborna molitva. Prvi puta sam ju pročitala prebrzo i činilo mi se da se nema tu o čemu razmišljati. Ali onda sam se zaustavila na riječi „spoznaja Isusa Krista“ i na onome što slijedi nakon toga, a to je slijediti Isusov primjer. I stvarno, kako spoznati Isusa Krista? Kako ga upoznati? Jedan od sigurnih putova spoznaje Isusa Krista je drugovanje s njegovom riječju zapisanom u Svetom Pismu. Tamo nam se da je na uvid njegov život koji treba postati i naš život.


Mislim da ovdje riječ „spoznati“ ima puno dublje značenje od znanja nekih informacija. Ovdje spoznajemo osobu, Bogočovjeka. Mislim da je riječ o susretu s njim preko njegove riječi, a opet to je riječ koja je upućena nama, svakom čovjeku. To je riječ koja nam daje život („Ne živi čovjek samo od kruha nego i od svake riječi koja izlazi iz Božjih usta.“) Ta riječ je Isus Krist, on je naša hrana i to možemo razumjeti i doslovno. Da, mi živimo od njegove riječi i hranimo se njegovim tijelom u euharistiji.


Kako doći do toga da živimo od njegove riječi? Kako čuti njegovu riječ upućenu baš nama? Kada nam ona ista riječ koju nalazimo u sv. Pismu progovori u dubini našeg srca i ostavi svoj trag. Kada ga čujemo u tišini svoga srca i govorimo mu svoje poteškoće. Kad ga tražimo u svemu što nam se događa i kad on dopusti da ga nađemo u okolnostima, događajima, riječima koje čujemo, u molitvi. Kada vidimo njegov trag u prirodi i u ljudima. Kad mu dopustimo da oblikuje naš život prema svojim mjerilima. Kad se počnemo pitati što bi Isus sada rekao. Kada primijenimo njegove riječi, savjete i poticaje na svoje konkretne situacije i događaje. Kada tražimo njegovu pomoć i zaštitu u strahu i tjeskobi za sutrašnji dan. Kada osjećamo svu silinu njegove riječi koja i brda može premještati, brda naše oholosti. Kada doživimo i iskusimo mir, utjehu i radost unatoč svemu što nas okružuje znajući da je mir koji imamo samo njegov dar. Kad se ne želimo rastati od njega gdje god bili i štogod radili. Kad se povučemo u svoju sobu ili odemo u crkvu tražeći da nam progovori. Kad otvorimo Novi zavjet i susretnemo ga u susretu s grešnicima. Kada prepoznamo sebe u tom grešniku ili u farizeju ili u njegovim učenicima. Kada smo sretni jer smo ga sreli znajući da je to ono blago za koje se isplati sve drugo ostaviti i prodati.


Tada možemo uz Njegovu pomoć slijediti njegov primjer. Praštati uvrede koje su nam nanesene. Moliti za svoje progonitelje. Uvijek zahvaljivati Ocu za darove koje nam je dao. Pomagati siromašnima, grešnicima, napuštenima, zaboravljenima. Život svoj dati za druge. Ili barem pokušati sve to navedeno. I moliti Njega da nadopuni sve naše nesavršenosti.


s. Barbara Bagudić, OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik