Providnost će svanuti prije sunca Ispis
Subota, 25 Veljača 2017 20:57

slika 2''Ono što ja znam za sutra jest da će Providnost svanuti prije sunca'' H. Lacordiaere, OP
''Gospodine, ravnaj tijekom svjetskih zbivanja: da živimo u miru te radosno i slobodno tebi služimo''. (Zborna molitva 8. ned. kroz godinu)

 

Svakodnevica, prepuna znanaca, prijatelja i stranaca, usputnih vijesti i raznih sadržaja. Takva je svakodnevica u koju je čovjek uronjen i u kojoj se često izgubi, potone duboko između redova raznih poruka. Slobodno tržište strasti i ispraznih ideja uz osmjeh čovjeka zove na neku od brojnih galija što plove pod zastavom ispunjenja svih želja i tako on postane mornar na pramcu broda zvanog Ispraznost. Unatoč medijima, brzini protoka informacija i svim silama ''društvenih mreža'' osamljenost čovjeku današnjice nije strana već često puta jedina stvarnost u koju se vraća i iz koje sa strahom i zabrinutošću gleda prema nesigurnom sutra. No svakoga dana, iz svih dimenzija stvarnosti, iz dubine svakoga bića, na okretanje od ispraznosti, na slobodu umjesto robovanja, na sigurnost, radost, ispunjenje, na to svakoga dana neumorno čovjeka poziva Bog.Naime, ''po stvaranju Bog ne prepušta stvorenje njemu samome. Daje mu ne samo da bude i da postoji, nego ga svaki čas uzdržava u bitku, daje mu da djeluje i nosi ga prema njegovu cilju. Priznati tu potpunu ovisnost o Stvoritelju izvor je mudrosti i slobode, radosti i povjerenja'' (KKC, 301). Upravo vjerom u Božju neizmjernu brigu, nadom i povjerenjem u riječi obećanja: ''Može li žena zaboravit svoje dojenče, ne imat sućuti za čedo utrobe svoje? Pa kad bi koja i zaboravila, tebe ja zaboraviti neću’’ (Iz 49, 15), tj. govorom o Providnosti odišu zborna molitva osme nedjelje kroz godinu i svi svetopisamski redci stavljeni pred nas.

 

O, s kojom radošću, onaj što je povjerovao, što je svoje povjerenje poklonio Bogu može reći: ''Ono što ja znam za sutra jest da će Providnost svanuti prije sunca'' (H. Lacordiaere, OP). Kojom lakoćom slobodno srce odvažno kroči ovim svijetom pod zastavom vjernosti i gradi svoj dom od stijena istinskih vrijednosti. O, kako je lako unići u prostor tišine onome koji zna da se tamo čuje Riječ i da je samoća prostor najveće blizine Boga. Kako dani kiša i zime poprime ljepotu onome tko zna da Stvoritelj zna i njihov smisao. Onome tko zna da Bog svojom providnošću čuva i ravna sve sto je stvorio i da joj se snaga "prostire s jednoga kraja svijeta na drugi, i blagotvorno upravlja svemirom" (Mudr 8,1) i da je "sve je nago i razgoljeno pred njenim očima" (Heb 4,13), pa i ono što će proizvesti slobodni čini stvorova (usp. KKC 302).

 

Ona tko vjeruje taj zna da nema slučajnosti, nema hladne i predodređene sudbine već da ''Bog, koji upravlja izvanjskim događajima, ipak je istodobno i Gospodar srca – i podupire ih iznutra'' (Ivan Pavao II.). Zna da providnost Božja sve, baš sve vodi konačnom cilju: ispunjenju Božje volje, Bogu koji neizmjerno ljubi svako biće. Onaj tko je to spoznao svoje je povjerenje poklonio Bogu i s radošću kroči u novo sutra govoreći:

 

Ja sam, moj Bože, uvjeren
da ti bdiješ nad onima koji se u tebe uzdaju
i da im ne može ničega nedostajati,
dok od tebe sve očekuju ...
(Sv. Klaudije de la Colombière)

 

s. Ivana Pavla Novina, OP

 

Himna jubileja Reda

You must have Flash Player installed in order to see this player.

Orebić - Kuća odmora

Jubilej Reda - vijesti

Stranice blažene Ozane

Meditacije

Ave Maria

Dječji vrtić Anđeli Čuvari

Dječji vrtić Blažena Hozana

Dječji vrtić Blažena Hozana - Šibenik