BLAGDAN USKRSA U VRTIĆU Ispis
Petak, 29 Ožujak 2013 09:55

DSC01228 resizedUskrs je naš najveći katolički blagdan. Da bi djeca doživjela  tu veliku tajnu, u vrtiću smo se pripremali aktivnostima s biblijskim tekstovima i različitim vidovima dječjeg izražavanja:  likovno, glazbeno, govorno , molitveno ili scensko izražavanje.


Otkrivanje tajne života događa se promatrajući i otkrivajući proljetno buđenje. Ta tajna prožeta je ljubavlju Dobrog pastira koji daje život za svoje ovce. Tema Dobrog pastira naglašava ljubav i brigu za svakog čovjeka. Dobri pastir bezuvjetno voli i spreman je dati život za svoje ovce. Čuva svoje ovce, vodi ih na najljepše pašnjake, a kada njegove ovce zalutaju, on ih traži i sav radostan vraća ih u svoj ovčinjak. Lik Dobrog pastira približava djeci  muku  smrt i uskrsnuće Gospodina.


Događaj Isusova svečanog ulaska u Jeruzalem pokazuje Isusa  kao Mesiju: „Evo, kralj ti tvoj dolazi, krotak jašuć na magaretu…“ Isus ide ususret svojoj patnji kraljevski, pravedno i bez prisile.
Slavljenje Isusove Posljednje večere trenutak je ustanovljenja presvete euharistije. Dijete dovodimo do spoznaje da je ta večera posebna i da simbolima kruha i vina Isus trajno ostaje među nama.
U sadržajima  koji govore o Isusovoj muci i smrti naglasak nismo stavili na muku i smrt nego na njegovo uskrsnuće.
U hodniku vrtića oformili smo „tradicijski uskršnji kutić“ koji je oduševio i male i velike. Djeca su posebno uživala u šarenilu jaja i oslikavanju svojih pisanica.