Filter – riječ koja je učestala u virtualnom svijetu. No, tko se još sjeća filtera za vodu koji postoje u akvarijima? Onaj tko ima ribice i akvarij, zna o čemu je riječ. Ti filteri su zapravo uvijek, nakon ribica i umjetnog dvorca za ribice, bili najzabavniji jer proizvode različite oblike vode. Njihova uloga je zapravo najkorisnija i najviše pomažu ribama u akvariju. Svakako o tome kao djeca nismo puno razmišljali, ali niti kao odrasli.

Zabavniji su nam filteri na društvenim mrežama. Oni su zanimljivi i dobro je da postoje. Jer, zašto ne bismo uredili koju fotografiju? Svijet napreduje, tako i uređivanje fotografija. Da, svijet napreduje, čovjek napreduje jer on je iza tog napretka, ali postoji  filter u čovjeku koji često nije uključen. Filter koji pročišćava našu nutrinu.

Svašta se tu skupi. I stoji. Pa čovjek bude pun svega i reagira na svakakve načine. A potrebno je samo uključiti filter. Jer, to je do moje slobodne volje. Bog ne želi ništa na silu. A čim mi dadnemo pristanak, Duh čini svoje. Pročišćava. U početku bude to bolno, ali s vremenom shvatimo da jedino tako možemo živjeti u zdravom okruženju. Pa jasnije vidimo, raspoznajemo, zdravije promišljamo, reagiramo.

On kuca, kuca i ne odustaje, uvijek spreman potrčati za svojom ovcom, drahmom, uvijek spreman sjesti za stol sa svojim grešnikom, uvijek spreman raširiti ruke prema izgubljenom sinu…Na tebi je samo hoćeš li se od srama i ponosa zatvarati u sebe jer si jednom, dva puta, tri puta, sto puta pao ili ćeš ustati svaki put, zatražiti Božju pomoć i krenuti još hrabrije naprijed…

I tako, filteri su dio našega svijeta, vanjskoga, ali isto tako i unutrašnjega. Možda nije loša ideja kupiti akvarij s ribicama i jedan filter da se tu i tamo toga sjetimo, makar i na takav način!

s. Manes Puškarić OP

Preporučamo