U četvrtak 11. kolovoza održana je književna večer Katoličkog društva Ivan Antunović u Hrvatskom kulturnom centru “Bunjevačko kolo” u Subotici. Tema književne večeri bio je lik i djelo dr. Matije Maće Evetovića, istaknutog hrvatskog književnika, znanstvenika i društvo-kulturno djelatnika u Subotici.
Tom prigodom predsjednik Društva vlč. Josip Štefković uručio je godišnje nagrade “Ivan Antunović”. U kategoriji jedan pojedinac nagradu je dobio prof. Josip Ivanović i jedna mnogobrojna obitelj Zdenka i Jasne Dulić iz župe sv. Josipa Radnika iz Đurđina koja ima sedmero djece koja idu na nastavu na hrvatskom jeziku te su aktivni članovi hrvatske zajednice i Katoličke crkve.
Treću kategoriju čine zaslužne udruge ili institucije a to je ove godine pripalo Kongregaciji sestara dominikanki Svetih Anđela Čuvara u Subotici koji slave 75. obljetnicu pastoralnog djelovanja u Subotici i Bačkoj. Nagradu je u ime Kongregacije primila s. Nada Ivanković.
Predsjednik Društva vlč. Josip Štefković u obrazloženju je istaknuo sljedeće:
“Časne sestre Dominikanke u Suboticu su došle 11. svibnja 1947. godine velikom zaslugom s. Male Tereze Vidaković, prve bačke dominikanke. Kod biskupa Lajče Budanovića, ordinarija ondašnje Bačke apostolske administrature, i kod tamošnjeg klera mnogo je posredovala za to. Vodila ju je želja duhovno blago dominikanskog duha prenijeti u svoj zavičaj među svoje sunarodnjake Bačke Hrvate Bunjevce. Prva starješica samostana sv. Dominika u Subotici bila je s. Ignacija Bojanić. Živeći u krajnjem siromaštvu, uzdržavale su se dominikanke od nagrada za pletenje džempera, krpanja i uređivanja liturgijskoga ruha, čuvanja djece radničkih obitelji te davanja pouke djeci iz matematike i hrvatskoga jezika. U crkvi su pomagale oko uređenja, na župi su organizirale veliki mješoviti zbor te poučavale djecu sviranju harmonija i glazbi. Osim toga, kraj prvoga desetljeća njihove prisutnosti u Bačkoj obilježila je i prilika da prošire svoju djelatnost izvan Subotice, na obližnji Tavankut. Tamošnji župnik Ivan Lebović obratio se sestrama s molbom da preuzmu službu sakristanke, orguljašice, zvonarice, uređenja župne crkve, vođenja crkvenog pjevanja i katehiziranja. U Tavankutu su sestre djelovale do 1998. godine. Nakon otvorenja novog samostana u Subotici 1986. sestre su u njemu otvorile dom za starije i bolesne gospođe. Pokrenule su mnoge inicijative u župi: župne tribine, molitvenu zajednicu Dominik, sudjelovanje dječjeg zbora na Zlatnoj harfi, sudjelovanje mješovitog zbora na različitim događanjima i smotrama, izlete djece, hodočašća odraslih. Sudjelovale su na različitim tribinama, u programu Radio Marije. Bile su su suradnice u katoličkom listu Zvonik, davale predstavu o blaženoj Ozani po župama. Tijekom 75. godina izmjenjivale su se brojne sestre na službi u samostanu u Subotici, a njihovo djelovanje bilo je plodno tlo za nova duhovna zvanja iz Subotica i okolnih župa. Više od 20 djevojaka odazvalo se i krenulo je stopama sv. Dominika.”
Nagrađenima želimo Božji blagoslov u daljnjem životu i radu.
Tomislav Vojnić

Preporučamo