U današnjem evanđelju čitamo kako je jednom zgodom Isus na nekome mjestu molio. Čim presta, reče mu jedan od učenika: „Gospodine, nauči nas moliti kao što je i Ivan naučio svoje učenike.“

On prihvati i predade im u baštinu riječi molitve Gospodnje!

Molitva je susret sa živim Bogom. A ovo promišljanje o molitvi Očenaša, svetoga Franje Asiškoga, pomoći će nam da usporimo i saberemo se te molimo tako da naša molitva bude na blagoslov nama i onima za koje molimo.

“Očenaš” je molitva koju je sveti Franjo Asiški najviše volio. Njegovo razmatranje ove molitve pokazuje nam. bar donekle, koliko je on tu molitvu molio i razmatrao, kako je ponirao u sve njezine dubine, koje tako često izmiču našoj površnosti.

O presveti Oče naš, – Stvoritelju, Otkupitelju, Tješitelju i Spasitelju naš.

Koji jesi na nebesima – U anđelima i svetima; rasvjetljuješ ih za spoznaju jer si ti, Gospodine, svjetlo; nastanjuješ se u njima i ispunjaš ih blaženstvom jer si ti Gospodine, najveće Dobro, vječno Dobro od kojega je svako dobro, bez koga nema dobra.

Sveti se ime tvoje – Neka zasja u nama spoznaja tebe da spoznamo kolika je širina dobročinstava tvojih, duljina obećanja tvojih, visina veličanstva i dubina sudova.

Dođi kraljevstvo tvoje – Da ti, po milosti, u nama vladaš i učiniš da dođemo u Kraljevstvo tvoje, gdje je jasno gledanje tebe, savršena ljubav prema tebi, blaženo zajedništvo s tobom i vječno uživanje tebe.

Budi volja tvoja kako na nebu tako i na zemlji – Da te ljubimo svim srcem, da uvijek mislimo na tebe; svom dušom, da uvijek želimo tebe; svim umom, da sve svoje nakane tebi upravljamo i da tvoju slavu u svemu tražimo; svim silama svojim, da utrošimo sve svoje snage i osjećaje duše i tijela u služenju tvojoj ljubavi i ni za što drugo. I da svoje bližnje ljubimo kao same sebe i da, koliko nam je moguće, sve privlačimo tvojoj ljubavi; da uživamo u dobru drugih kao i u svome, i da suosjećamo s njima u protivštinama i da nikoga ni u čemu ne vrijeđamo.

Kruh naš svagdanji – Svoga ljubljenoga Sina, Gospodina našega Isusa Krista, daj nam danas: na spomen i razumijevanje i poštovanje ljubavi koju je za nas imao i za sve što je za nas rekao, učinio i pretrpio.

I otpusti nam duge naše – Po svome neizrecivom milosrđu, po snazi muke tvoga ljubljenoga Sina i po zaslugama i zagovoru preblažene Djevice i svih izabranika tvojih.

Kako i mi otpuštamo dužnicima našim – I što potpuno ne opraštamo, ti, Gospodine, učini da potpuno oprostimo, da radi tebe istinski ljubimo neprijatelje i da ih kod tebe pobožno zagovaramo, da nikomu ne uzvraćamo zlom za zlo i da nastojimo tebi u svemu koristiti.

I ne uvedi nas u napast – Niti u skrivenu niti u očitu, niti u iznenadnu, niti u nezgodnu.

Nego izbavi nas od zla – Prošloga, sadašnjega i budućega.

Kada ljubi, čovjek sve promatra s ljubavlju. To čini Isus. On promatra s ljubavlju. I nakon velikih ljubavnih rečenica upućenih Ocu, on mu govori da je na zemlji jako teško živjeti. Ljudi nemaju kruha i zato se svađaju i ne opraštaju. Zavidni su i ljubomorni jer su zlu dopustili da uđe u njihova srca. Zato moli Oca da on nauči ljude moliti za kruh i da se više ne ubijaju riječima.

Svatko tko moli Očenaš uči ljubiti kao što Isus ljubi.

Kada budete gledali jad i bijedu oko sebe vapit ćete Bogu Ocu da pomogne tim ljudima. Pogledajte danas dok molite Očenaš koliko ljubavi stavljate u vapaje Ocu koji ljubi svakoga čovjeka.

s. Natalija Cindrić, OP

Preporučamo