S. Mirka Vareškić i s. Ivana Škrinjar stigle su u domovinu u četvrtak, 16.09.2021. U zračnoj luci u Zagrebu dočekala ih je časna majka s. Jaka Vuco i članovi njihovih obitelji. Sestre su ponovno u domovini nakon dvije godine. No, ovaj dolazak ne znači samo posjet domovini nego i konačni povratak iz Kanade. Tako je završena misija sestara dominikanki u Kanadi nakon 68 godina djelovanja.

Sestre dominikanke djelovale su u Sherbrooku  58 godina. Prvih deset sestara otišlo je u daleku misiju 1953. Sestre su se brinule za djecu s posebnim potrebama i za stare i nemoćne. Ostavile su duboki pečat svojim predanim služenjem. Zbog nedostatka novih snaga taj dio apostolata u dalekoj Kanadi morao se ugasiti. Sestre su se vratile u domovinu 2011.

Dominikanke su djelovale i u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Montrealu od 1980. godine, a s. Mirka i s. Ivana od 1982. pa do danas. Misija se oprostila od sestara u nedjelju 12.09.

„Danas se opraštamo s našim časnim sestrama koje se vraćaju u Hrvatsku. Rastanak s onima koje volimo i cijenimo je uvijek tužan i težak. Ipak, danas želimo Bogu zahvaliti što smo kroz mnoge godine mogli biti zajedno: raditi, moliti i Boga slaviti. Sestre dominikanke Kongregacije svetih Anđela Čuvara su od 13. siječnja 1980. godine marljivo i predano radile u našoj zajednici u Montrealu. Bogu hvala za s. Kalistu Stantić i s. Esteru Plavša koje su prve pastoralno djelovale u našoj misiji. Potom su od 1982. godine s nama s. Ivana Škrinjar i s. Mirka Vareškić. Bogu hvala na svim milostima koje nam je u tom vremenu udijelio. Časne sestre su našim svećenicima bile desna ruka u liturgijskome i pastoralnome radu. Sestre su mnoge generacije djece poučavale vjeronauk. S. Ivana je ravnala crkvenim pjevačkim zborom te predvodila dječje pjevanje u hrvatskoj školi. S. Mirka je vodila brigu o ministrantima, čitačima te o administraciji u župnom uredu. Sestre su se brinule da nam crkva bude uredna i lijepo okićena. Također, zaslugom sestara prostor ispred crkve je uvijek ispunjen lijepim cvijećem. Teško je nabrojiti što su sestre sve radile s odraslima i djecom oko raznih priredbi, proslava i svečanosti. Mnogo ljubavi su uložile u kuhinji oko župnih ručkova i piknika. Svake jeseni sestre su pripremale sarmu koju su cijenili mnogi ljubitelji hrvatske tradicionalne kuhinje. Časne sestre Kalista, Estera, Ivana i Mirka su ostavile divno svjedočanstvo svoga predanja i ljubavi u služenju Bogu, svome dominikanskom redu i našem hrvatskom narodu u Montrealu i okolici. Hvala župljanima, prijateljima i dobročiniteljima koji su ovih dana s. Ivani i s. Mirki zaželjeli sretan povratak u Domovinu.“ (Vjesnik Misije, 12. rujan 2021.)

Preporučamo