Jednom davno, u jednoj dalekoj zemlji, u jednom dvorcu, plemićkim se roditeljima rodilo dijete. Obično dijete. Osim možda po snu koji je majka usnula prije njegova rođenja, o psu koji u zubima nosi baklju da zapali svijet. I možda po zvijezdi koja je zasjala na njegovu čelu prilikom krštenja. Obično dijete. Dominik.

Dijete koje je odraslo i u kojem je raslo nešto ne posve od ovoga svijeta, neka neobična snaga i pogled koji je gledao onkraj vidljivoga. Pa ne bi spavao u krevetu, nego na tlu. Pa ne bi ljubomorno čuvao svoje dragocjene knjige, nego ih prodao da drugima dade. Pa bi i samog sebe predati htio da iz ropstva otkupi neznance. Dijete sa zvijezdom na čelu, čovjek sa srcem u zvijezdama, svjetlost Crkve, naučitelj Istine. Čovjek koji je svijetom pronio ne samo oganj Božje ljubavi, nego i bjelinu Istine. Dominik.

Spominjemo se njegova života, slavimo njegovu svetost da nam bude uzorom. U načinu na koji se gleda onkraj. U pronošenju ognja svijetom. U čuvanju bjeline.

Osam stoljeća kasnije njegov je život zanimljiva priča. Tradicija. Samo tradicija koja po njegovoj braći i sestrama i danas živi? Ne, nego život sâm. Jedna običnost pretočena u Božje ruke ispružene bližnjemu. Da se svijetom pronese oganj ljubavi. „Idi pa i ti čini tako“, reče Isus nekom zakonoznancu nakon priče o milosrdnom Samarijancu. Idimo i mi, pa činimo tako, hodeći za Njim po primjeru sv. Dominika. Možda ne na onaj način na koji je to Dominik činio. Možda uopće ne činjenjem, nego ustrajnim bivanjem, izgaranjem dok se sve uokolo mijenja. Dok se čini da se od blještavila svijeta ne vidi mali plamen Božje prisutnosti. Možda doista ne možemo učiniti ništa nego samo biti. Pa i kad se jačina blještavila oko nas mijenja, kad se sjaj pretvori u tamu i obratno, jednakom ustrajnošću i stalnošću samo gorjeti, čuvati bjelinu Istine. „Bog izbija kao svjetlost“, piše Ivo Andrić. Pustimo da i po nama tako bude. Da tradicija ne bude samo lijepa priča, nego živa prisutnost. U tom duhu, neka nam je svima blagoslovljena svetkovina sv. oca Dominika!

s. Jana Dražić OP

Preporučamo