Kada Bog dolazi na svijet, tada dolazi po nekom čovjeku na svijet. (Herbert Fendrich)

Bog dolazi! Bog je došao! Došao je kao dijete! Bez oklijevanja je napustio raj, da bi raj zauvijek postao dio tebe. Dio tvoga srca. Dio svakoga od nas.

Da, Bog je napustio raj. Bog je postao čovjekom, utjelovio se: rodio se, kao i svi ljudi, u obitelji, u njoj rastao, kroz obiteljski odgoj je prihvaćao vjersku baštinu svoga naroda, izložio se svim kušnjama i neprilikama kojima su podložne i sve ljudske obitelji. Bog nije za svoga Sina stvarao nikakve posebne uvjete života, već ga je prepustio ljubavi i skrbi dvoje, sasvim običnih ljudi, Marije i Josipa.

Možeš li shvatiti što je Bog učinio za čovjeka? Za mene? Za tebe? Za nas? Za cijeli svijet?

Bog je postao čovjekom! Crkva danas slavi rođenje Isusovo u Svetoj obitelji.

 Rođenje djeteta početak je svake obitelji, a početak ove neobične i jedinstvene obitelji dogodio se u Betlehemu. Sveta je obitelj danas postavljena kao uzor svim obiteljima svijeta.

I Marija i Josip budno su osluškivali što to Bog od njih traži. Nisu bili pošteđeni teškoća i nevolja života: patnje, brige neizvjesnosti bile su njihova svakidašnja pratnja, ali su na svom putu prepoznavali i Boga koji ih je vodio, koji ih je ispunjao snagom. Marija i Josip sve su gradili na svojoj vjeri i poslušnosti volji Božjoj. Zato su i mogli iskusiti da je Bog najbliži čovjeku kad mu je najteže, ali samo ako čovjek računa s Bogom i ako je spreman vršiti njegovu volju.

Današnjom svetkovinom želi se naglasiti prije svega važnost vjernosti Bogu i njegovoj volji, što predstavlja temelj svakog sretnog obiteljskog života. Želi istaknuti ljubav prema životu i spremnost na žrtvu u službi života: želi podsjetiti na ljepotu skladnoga odnosa roditelja i djece te zajedničku sreću koja iz toga proizlazi.

Čovjek je Bogu tako važan da u čovjekovu povijest dolazi kao dijete, kao maleno, posve nevažno dijete. Dolazi kao dijete da bi mogao biti dijete s djetetom, da bi mogao rasti, da bi sa svakim mogao dijeliti život, smrt, patnju, zanos. Dolazi i ne prestaje dolaziti svakome, do posljednjeg trena, do posljednjeg daha.

„Kada Bog dolazi na svijet, on želi po tebi doći na ovaj svijet. Ne dođe li po tebi, kako će doći na ovaj svijet? Ne dođe li po tebi, u čemu je smisao tvoga života? Ne dođe  li po tebi, tko si ti?“

Da se tvoj život, da se život ovoga svijeta, nimalo ne bi razlikovao od njegova života… voli svoju obitelj. Čuvaj svoju obitelj.  Zahvali za svoju obitelj. Zahvali za sve obitelji svijeta.

s. Natalija Cindrić, OP

Preporučamo