Božić je vječna tema umjetnika, teologa, psihologa, ekonomista, …  Koliko je lijepih i vrijednih umjetničkih slika naslikano, kipova isklesano ili izrezbareno, teoloških tumačenja i romana napisano. Još uvijek ne možemo sasvim uroniti u potpunu tajnu Otajstva. Kad nam se učini da smo nešto dotakli, shvatimo da je to još uvijek daleko od sveobuhvatnosti Božje ljubavi. Rođenje je bio samo njen proplamsaj.

Jedno je sigurno: „Danas nam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj“. Svaki čovjek sa svoje točke gledišta pokušava obuhvatiti tu stvarnost i istinu. Spasitelj se nije tamo negdje nekad rodio. On se trajno rađa. Potrebno mu je samo malo prostora u čovjekovom srcu i duši i Isus će tu ušetati. Nemoćan je samo pred zatvorenim vratima srca i duha čovječjeg.

Ako si mirotvorac, ako si skroman i ponizan, velikodušan u dijeljenju,  ili si spreman na opraštanje ili suosjećaš s tuđom bijedom na djelatan način – sve to postaje stepenica koju Emanuel koristi da se ušeta u naš život i tu se nastani kako bismo  zajedno nastavili raditi za dobro svijeta i na slavu Očevu. Po nama njegovo lice postaje vidljivo i opipljivo,

Nema straha da će Božić radi korone izostati. Nije Božić u blještavilu, u množini, u darovima, u glasnoj glazbi i zabavi. Sve to može voditi k vrhuncu ali od njega može i odvlačiti.

Najvažnije je u srcu pripremiti jaslice Gospodinu i s njim nastaviti hodati svijetom. Ljubav našega srca neka osvijetli svijet, jer to je samo odsjaj vatre ljubavi koja plamsa u Svetom Trojstvu. Isusu se nije teško roditi u hladnoj i tamnoj noći, daleko od doma i rodnog kraja, ali se ne rađa u hladnom srcu, tamo gdje nema ljubavi ni dobrote.

Isusovo čovjekoljublje se dokazalo u žrtvi ljubavlju natopljenom. S tom vatrom koja ga  izgara spašava i otkupljuje čovjeka. Zapalimo u srcu vatru dobrote, ljubavi i žrtvenosti za čovjeka , privući će Isusa, rodit će se u štalici našega srca i zajedno ćemo svijet činiti boljim i ljepšim. Tamo gdje nema mjesta za Boga, čovjekoljublje je upitno.

Sretan Vam svima blagdan Kristova rođenja!

s. Katarina Maglica, OP

Preporučamo