Organiziranost je dar. Znati zamisliti plan je dar. Znati stvoriti plan je dar. Planovi su sastavni dio čovjekovog života. Mali planovi i veliki planovi koje pokušavamo ostvariti. Jesam li ostvario sve svoje planove? Je li sve išlo po planu? Ovisi. Ljepota života ponajviše se potkrala u onim događajima koji nisu bili planirani – ljudskom glavom. Ona je jedna od tih, djevojka koja je, zasigurno, imala mnogo planova.

O čemu li je razmišljala? Koja ljepota života je plesala u njenim mladim mislima kada joj je objavljen Plan Kreatora vasione odnosno njene duše i tijela?  Je li sve palo u vodu? U ljudskim očima možda. A koliko je toga samo bilo, od toga trenutka Objave, uzdignuto. Novi život se počeo stvarati, pobuđeni su novi osjećaji, stvoreni su novi odnosi. Gle, sjeme života u začetku već je tada počelo preobražavati živote pune planova neostvarenih i krivo zamišljenih. Osjenjena Duhom predaje se potpuno Gospodinu, Njegovoj riječi. Ali, anđeo odlazi. I ostaje sama. Sa svojim borbama. Njeni planovi nisu nestali, njen mladi život ide dalje. Sve je drugačije, ali tko će to primijetiti? Strpljenje. Ona zna. Strpljenje, pouzdanje i vjera u Boga ključ su koji će ljudskim srcima otkriti da je Plan preobrazio ne samo njene djevojačke planove, nego i svaki ljudski plan.

I to je dio naših života, to je igra s našim planovima. Neka nam Marija u tome bude ne samo primjer, nego i ona koju ćemo razmatrati, ona koja je odjednom postala živo svetohranište. Čedo koje je nosila naš je Plan. Ako ga pustimo da uzme u ruke naše planove i učini s njima što on hoće, vidjet ćemo čuda u našim životima i kliktat ćemo Veliča!

s. Manes Puškarić OP

Preporučamo