Konac liturgijske godine na jasan i izričit način nas podsjeća i na smisao našega kraja života. Koliko smo ga svijesni? Koliko razmišljamo o tome? Razmišljamo li uopće?

Upravo nas svetkovina Krista Kralja uči sagledavati životne ciljeve prema kojima bismo trebali biti okrenuti. Današnje Evanđelje predstavlja nam Krista kao suca svih naroda. Posljednji sud prispodobljuje sa razlučivanjem ovaca od jaraca dajući nam jasno do znanja kako naša ovozemna djela nisu bez važnosti i značenja za onaj budući, vječni život. Za „primanje baštine pripravljene od postanka svijeta“.

Naše ponašanje i naša djela, ma koliko malena i neznatna bila, toliko su važna da se njima bavi i sam Gospodin. On, Kralj nad svim kraljevima. Po njima će suditi svim ljudima.

Vjeruj! Ohrabri se! Dođi! Ukaži na kraljevsko dostojanstvo svojih djela! Svojih djela? Da, svojih djela! Ona imaju vječni domet. Određuju te za vječnost. Zar ćeš se i ti, poput onih iz prispodobe, čuditi? Zar ćeš i ti s njima pitati: „A kada te to vidjesmo i (ne) učinismo ti? Ako si prazne ruke napunio malenim djelima ljubavi, ako si to učinio poradi Boga i u Njegovo ime, skupio si veliko blago na nebu.

Kažeš: „Sluga sam beskorisni. Učinio sam što sam bio dužan učiniti.“ Otkrivao si Boga u malenima  i potrebnima i dana ti je božanska uzvišenost. Stekao si zasluge za vječni život. Iako čovjek, iako malen… dana ti je mogućnost velikih djela. Dana ti je mogućnost vječnog spasenja. Dana ti je kraljevska služba. Dano ti je kraljevsko dostojanstvo. Dano ti je da ljubavlju svjedočiš svoju vjeru.

I „kao što pastir razlučuje ovce od jaraca“, kao što seljak razlikuje zrele i pokvarene plodove, kao što ribar razlikuje dobru i lošu ribu, tako i Gospodin, tvoj Kralj,  odmah prepoznaje onoga tko je usmjeravao svoj život prema drugima.

„Tada će kralj reći onima sebi zdesna: „Dođite, blagoslovljeni Oca mojega! Zaista, kažem vam, što god učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!“Onima s lijeve strane govori: „Odlazite od mene, prokleti u oganj vječni“, – uništenje svega. Na toj strani ne želiš biti! Te riječi ne želiš čuti!

Dopusti mu da bude tvoj Kralj. Dopusti mu da bude gospodar tvojih djela. Dopusti mu da te oblikuje. Dopusti mu da te natapa svojom ljubavlju. Dopusti mu da je preko tebe izlijeva na sve ljude. Svojim životom i dostojanstvom ti jamči da nećeš besciljno teturati neprohodnim stazama  života. Nećeš uludo potrošiti darovani život.

Zato je ova svetkovina i svetkovina tvojeg dostojanstva. Bog ti pokazuje kako sve ono što činiš drži velikim. Neće ti izostati kraljevska plaća.

Upri zato danas svoje svoje misli prema svome Kralju i neka ti srce bude obilježeno njegovom prisutnošću. Prisutnošću koja će ti pomoći da ga prepoznaš u svakom čovjeku. Da zaslužiš baštinu u njegovu kraljevstvu.

Doista, nisu ljudi gospodari života da bi nas oni učili onome što je vječno i sveto, već jedino Krist Kralj svega stvorenoga koji je za nas pripravio neuvelu baštinu života vječnoga. Živimo njemu suobličeni, da bi jednog dana bili razlučeni kao njegove ovce i postavljeni zdesna u slavu njegova kraljevstva.

Ti pripadaš Kralju! I On tebi! Zašto mu je toliko stalo do tebe? Zašto si mu toliko važan?

Razumjet ćeš kad dođeš k Njemu, u Njegovo kraljevstvo. Upravo je tebe odabrao da mnogo trpiš jer te silno i neizmjerno voli. Ponovno ti govori: ” Izdrži, ne kloni, ne predaj se! Dostojan si kraljevske službe!  Dostojan si kraljevske plaće!“

s. Natalija Cindrić, OP

Preporučamo