”O Bože, ti si Bog moj, gorljivo tebe tražim!” (Ps 63)

Dominik je tražio Boga. Znao je da znanje nije dovoljno i i kako ljudska riječ nema snagu mijenjati srca. Dominik je danju propovijedao a noću molio. Razgovarao je s Bogom a zatim drugima govorio o Bogu.

Najčešće je noći provodio u crkvi. Molio je prostrt pred oltarom ili u dubokom naklonu u znak poniznosti pred Kristom, iskazujući štovanje Presvetom Trojstvu ili kajući se zbog grijeha. Bio je duboko ganut Božjim milosrđem i ljudskom bijedom pa je često glasno plakao i bičevao se za pokoru svojih i tuđih grijeha i zauzimao se za spas grešnika. Često je molio pred Raspelom šireći ruke u obliku križa. To je bila posebno žarka i usrdna molitva.

Kad bi ga svladao san, naslonio bi glavu na stepenicu pred oltarom i malo zaspao, a potom opet nastavio molitvu. A danju, putujući od mjesta do mjesta, često je slao braću pred sobom, a on hodao malo podalje zadubljen u molitvu koju nije nikad prekidao. Za njega je molitva bila najprirodniji odnos s Bogom. Neprestano je bio uronjen u Boga i zato su se na njegovu molitvu događala čudesna ozdravljenja i obraćenja.

U zajedničkoj molitvi s braćom bio je uvijek prvi. Prvi je dolazio u crkvu na molitvu, a braću je poticao da glasno i pobožno mole i pjevaju. Kad je slavio najsvetije otajstvo Kristove prisutnosti – svetu misu – redovito je plakao. Dominikova duša je zaronila u nepregledno more Božje ljubavi koje je bilo skriveno očima običnih ljudi. On je također više od ostalih shvaćao na što je čovjek pozvan i kako je daleko od toga da Bogu odgovori svim srcem. Njegove suze nisu bile izraz slabosti, nego osjetljive i profinjene nježnosti za svako biće. Dar suza nije primio zbog sebe nego zbog ljudi s kojima je živio.

Dominik je mnoge priveo na pravi put svojim propovijedanjem, ali još više svojom molitvom i suzama. Molitvom je pratio svoju braću koju je slao propovijedati. I danas ga njegova braća i sestre svednevice podsjećaju na obećanje dano u času smrti: Vrši, Oče, što si reko, molitvom pomozi nas!

Kao pravi sin Crkve Dominik je vjerno i odano štovao Mariju. Njoj je povjeravao svoje djelo i svoju braću koja su oduševljeno širila molitvu svete krunice.

Sveti oče Dominiče, ti si kao nagradu za svoje izvanredno ufanje dobio od Boga obećanje da ćeš u svim svojim potrebama biti brzo uslišan. Daj nam takav duh pouzdanja da ne priljubimo svoje srce za vremenita dobra, nego da se njima tako služimo da zaslužimo vječna.

Moli za nas, sveti oče Dominiče.

Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

Dopusti, molimo, svemogući Bože, da zaštita blaženoga oca našega Dominika, tvoga priznavaoca, oslobodi nas koje tišti breme naših grijeha. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.

Preporučamo