”O dubino bogatstva i mudrosti i spoznanja Božjega! Kako li su nedokučivi sudovi i neistraživi putovi njegovi.” (Rim 11,33)

Da bismo otkrili dubine Božjeg otajstva potrebno je Božju riječ ustrajno čitati, o njoj razmišljati, uvijek iznova otkrivati. To je posebno potrebno ako želimo i drugima priopćiti nešto od otkrivenog bogatstva. To je upravo dominikansko načelo: razmatrati, razmišljati Božju riječ i drugima dati plodove svoga razmatranja..

Dominik je od malih nogu bio usmjeren svećeničkom pozivu. Mnoge godine proveo je učeći – studirajući, što je za običnog svećenika bilo malo neobično. No Bog ga je pripravljao za veliko djelo. U općoj  poplavi krivovjerja Dominik je shvatio da su potrebni ljudi koji će biti  dobro upućeni u tajne teologije i sv. Pisma. Osnivajući Red propovjednika veliki naglasak je stavio na učenje.

Učenje je izvor nade. Možemo reći da ovo naše vrijeme oskudijeva nadom. Naš mali, skučeni  svijet  često  nam zadaje strah. Brinemo se samo kako sačuvati  goli život, a to nam oduzima snagu i vrijeme koje bismo trebali posvetiti  razvijanju duhovne snage u nama.

Učenje nam otvara vidike u prošlost, sadašnjost i budućnost. A time jača našu nadu  da naš život   i patnje imaju smisla. Učimo iz prošlosti, ponajprije biblijske, odnosno prošlosti izraelskog naroda, kako Bog izabire male i neugledne i po njima izvodi  velika i silna djela.

Proučavamo prošlost  da bismo otkrili sjeme nezamislive budućnosti.Otkrivamo da naš prividno jadan i neplodan svijet skriva mogućnosti o kojima nismo ni sanjali – mogućnosti da se ostvari kraljevstvo Božje.

Dominik je svojim sljedbenicima ostavio u baštinu trajno učenje. Ono je toliko važno, da su u početcima Reda braća koja su studirala imala svoje sobice; zajednički život i molitva ponekad su bili podređeni učenju. Ali to je poticaj i svim vjernicima u Crkvi: da bismo bili dobri vjernici potrebno je znati, puno znati o Bogu, o vjeri, a onda još više vjerovati. Svijet oko nas traži dobro upućene kršćane, traži svjedoke.

Sveti Dominik nije koračao kroz polja pjevajući samo zato što je bio hrabar i vesele naravi. Godine učenja dale su mu srce oblikovano za nadu. Učimo da bismo mogli podijeliti njegovu radost.

Predobri Isuse, ti si radosno gledao svake noći svetog Dominika prostrta pred tvojim oltarom gdje se klanja tebi u presvetom Oltarskom Sakramentu. On ti je prinosio svoje uzdahe, molitve i djela pokore za dobro Crkve progonjene od njezinih neprijatelja i obeščašćene od njezinih službenika. Zaštiti, molimo te svoju Crkvu zagovorom svetog Dominika  od neprijateljskih napada i prijetnji paklenog duha.

Moli za nas, sveti oče Dominiče.

Da dostojni postanemo obećanja Kristovih.

Pomolimo se: Bože, koji si se udostojao svoju Crkvu prosvijetliti zaslugama i naukom blaženoga Dominika, tvoga priznavaoca, našega oca, daj da njegovim zagovorom ne bude lišena vremenite pomoći i da svagda raste duhovnim napretkom. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.

Preporučamo