Prisjećam se riječi jedne pjesme koju smo rado pjevali u mladim danima: S nama si, Kriste, danas i sutra, želimo kraljevstvo tvoje. Hraniš nas sobom u naša jutra, želimo kraljevstvo tvoje. Riječi života gladni, budi nam sunce i snaga, istine velike žedni nećemo prolaznog blaga.

Čovjekova glad i žeđ govore o njegovoj nedostatnosti, o njegovoj potrebi da život održava i podržava kako ne bi umro. Govori o nasušnoj potrebi za Drugim i drugima, za neprolaznim životom i ljubavlju. I troši čovjek puno na ono što ne siti. Misli kako bi mu još ovo i ono bilo dovoljno za sreću i puninu. Bog preko proroka Izaije poziva na pravi izvor i obećava pravi kruh. Besplatno. Samo ima jedan uvjet. Kaže: Mene poslušajte i dobro ćete jesti. Mene poslušajte i duša će vam živjeti. Bog je spreman dati sve što nam je potrebno. Ono najdublje za čim nam duša žudi. Ali mi ne slušamo. Tragamo za nekim drugim izvorima i drugim kruhom.

Bog nas prvi ljubi. Svoju ljubav nam je pokazao u Isusu Kristu. Mnogi su išli za Isusom i tražili ga. Njemu se sažali nad silnim mnoštvom. Prvo je ozdravio bolesnike, a onda ih nahranio kruhom umnažajući ono malo što su imali kod sebe. Jeli su, nasitili se i još je preostalo. Evanđelist Ivan u svom evanđelju opisuje i daljnji tijek događaja nakon umnažanja kruha. Mnoštvo je sutradan tražilo Isusa. On im je počeo govoriti o sebi kao o kruhu. Ponudio im je sebe kao ispunjenje svih njihovih gladi i čežnje. Mnogi su ga nakon toga ostavili. Teško je primiti Boga. Teško je odreći se svojih zamisli o Bogu i načinu kako on treba ispuniti naše potrebe. No, on je vjeran i strpljiv. Zna da su svi naši pokušaji i sva naša lutanja zapravo bogotraženje.

Sveti Pavao govori da nas ni jedna situacija neće odijeliti i rastaviti od ljubavi Božje u Kristu. To ponajprije znači da nas Bog nikad neće napustiti, ni u kakvoj nevolji. Njegova vjernost i ljubav su garancija da i mi možemo izdržati sve nevolje i kušnje, i pobijediti po onome koji nas ljubi. Da ga možemo susresti onda kad umiremo, kad život gubimo. Jer on je prošao kroz sve to i uskrsnuo. Može nam darovati život vječni i ljubav za kojom gladujemo i žeđamo. On nas poziva da ga poslušamo i povjerujemo njegovoj riječi.

s. Blaženka Rudić OP

Preporučamo