U evanđelju današnjeg dana Isus poziva na vjernost prvom Blaženstvu i to opet služeći se prispodobama. Prispodoba, kako nam je donosi evanđelist Matej, govori o Kraljevstvu nebeskom.

Isus uči ljude mudrosti koja je potrebna da mogu u Kraljevstvo Božje. I upravo radi toga, Njegovo je poučavanje živo. Ono djeluje na duh i srce, potiče na djelovanje. Isus uspoređuje Kraljevstvo nebesko s „blagom sakrivenim na njivi: čovjek ga pronađe, sakrije, sav radostan ode, proda sve što ima i kupi tu njivu”. Još uspoređuje Kraljevstvo nebesko s „trgovcem koji traga za lijepim biserjem: pronađe jedan dragocjen biser, ode, rasproda sve što je imao i kupi ga”.

Obje zgode govore o otkriću jednog blaga. U oba slučaja onaj koji je blago našao žuri se da proda sve što ima kako bi zadobio blago. To blago je Kraljevstvo nebesko.

Sakriveno je to blago, a opet prisutno u svijetu. Mnogima blizu, a ipak ga tek rijetki otkrivaju. Ako i otkriveno, nije vrednovano onoliko koliko zaslužuje. Mnogo puta zanemareno, jer kraljevstvo zemaljsko je više voljeno, više žuđeno, više potrebno… I samo onaj pronicava srca spoznaje razliku između vječnoga i prolaznoga, između prividnoga i bitnoga. Samo takav, pronicava srca, prodaje sve što ima kako bi ga stekao. Stekao blago – vječni život u vječnom i blaženom zajedništvu s Bogom.

Da sačuva svoj zemaljski život, čovjek je pripravan izgubiti sva svoja dobra; zašto da onda ne učini isto ili još više da si osigura vječni život? Istina je da je čovjek nemoćan i ograničen, ali potrebno je ustrajati svim snagama kako bi sačuvao nepokolebljivost duha. Jer sakriveno blago čeka da ga pronađe. Baš kako kaže naširoko poznata rečenica iz romana slavnog pisca: “Čovjek može biti uništen, ali nipošto poražen.”

Do istog zaključka vodi nas i zgoda o mreži punoj riba.

 Isus ovom zgodom ističe kako je  važna konačna situacija, ona vječna. Ali i ona je pripremana u vremenu.  Pripremana od čovjeka pronicava srca koji radi sa pravom mudrošću. S vjerom. A vjera… vjera je traganje. Zato je potrebno krenuti u potragu poput nekadašnjih tragača za zlatom. Pred kraljevstvom nebeskim čovjek ne može biti pasivan, mora uložiti trud, upotrijebiti i svoj um i svoje osjećaje i svoj fizički napor. Kraljevstvo je sada  prikriveno, ali će se upornom tragaču otkriti i tada je potrebno u njemu prepoznati najveće blago. Ono je Božji dar. Ne može ga se kupiti. Ali može se, i mora, potruditi oko okolnosti koje će pomoći da ga se nađe i da ga primijeti.

Zgodama iz današnjeg evanđelja Isus nam želi usaditi u glavu i srce činjenicu kako pred Bogom postoji u životu samo jedna velika prilika, velika šansa. Zato treba sada djelovati. Treba se sada odlučiti, bez oklijevanja, bez zadrške. Imamo li dovoljno odvažnosti za takav posvemašnji ulog?

Jedan je tako živio. Ljubio. Zaslužio Kraljevstvo Božje sebi i nama.

Zamolimo Gospodina da nam otvori oči za vrijednost Kraljevstva nebeskoga.

s. Natalija Cindrić OP

Preporučamo