Da bismo nekoga poznavali i voljeli, potrebno je upoznati njegovu prošlost, njegove planove, njegove želje, jednom riječju, cijelu njegovu osobu. Tako isto, da bismo ljubili Isusa potrebno je poznavati cijelo njegovo učenje, ne samo jedan dio. Ova istina posebno vrijedi za današnje evanđelje. Kada bismo uzeli samo prvu rečenicu današnjeg evanđelja, ne samo da ne bismo mogli razumjeti Isusa, već bismo ga mogli razumjeti i krivo. Isus naime kaže: „Tko ljubi oca ili majku više nego mene, nije mene dostojan.“ Ako bi to bila jedina rečenica koju smo čuli od Isusa, bez da išta drugo znamo o njemu, onda bismo mogli pomisliti da Isus previše traži od nas, da je to jednostavno nemoguće ostvariti. Ljubav prema roditeljima je nešto vrlo duboko i sveto svakom čovjeku.

Evanđelje, kao i cijelo Sveto pismo treba promatrati u njegovoj cjelini. Ako izdvojimo jedan dio pokušavajući ga razumjeti samog za sebe, možemo promašiti njegovo značenje. Današnje evanđelje treba promatrati u cjelini s onim što već znamo o Isusu. O tome kako je Božji Sin poslan spasiti čovječanstvo, a to je pokazao time što je ozdravljao bolesne, opraštao grijehe, davao grešnicima novi život, oslobađao opsjednute i poučavao ljude o Bogu, milosrdnom ocu.

Zato njegove riječi trebamo razumjeti u smislu da nam jedino on može dati potpuni mir, vječno spasenje, novi život u Bogu, oproštenje svih naših grijeha, ozdravljenje duše i tijela, ukratko, sve što je čovjeku potrebno na zemlji i za vječni život. On je hrana naših duša, on je lijek naših duša i tijela, on je put u vječni život.

Navedene riječi on ipak upućuje onima koji su odlučili postati njegovim učenicima i slijediti ga izbližega. Onima koji su odlučili cijeli svoj život darovati njemu za proširenje kraljevstva Božjega. Taj put ima svoju cijenu, ali i nagradu. To je put odricanja, patnje, ali i radosni put u zajedništvu s njim. Taj je put jedino moguć u potpunom predanju svoga života Učitelju, koji je kadar preobraziti svaku našu bol, dati joj smisao i dati svrhu našem životu. Jedino on može obojiti naš život radošću.

On od učenika zahtijeva radikalnost, ali zato jer im želi dati više. Želi im dati trajnu radost koja će ih nositi do nebeskih visina, želi im dati utjehu u ovoj suznoj dolini, želi im srca ispuniti ljubavlju. Želi im dati samoga sebe. A to je moguće jedino ako su njihova srca potpuno spremna živjeti samo za njega.

s. Barbara Bagudić OP

Preporučamo