U nedjelju 17. svibnja 2020. u zagrebačkom samostanu bl. Hozane Kotorske došlo je do promjene samostanske uprave. Dosadašnju prioru s. Marinu Pavlović, naslijedila je s. Katarina Maglica. Službu potpriore preuzela je s. Antonija Matić, službu ekonome nastavlja s. Ivanka Osredek, a za savjetnice imenovane su s. Otilija Mijić i s. Ana Marija Martinović. Ove dekrete imenovanja pročitala je č. majka Jaka Vuco.

Prije čitanja dekreta, s. Antonija Matić je zahvalila dosadašnjoj priori s. Marini na svemu što je učinila za ovu zajednicu tijekom dugogodišnjeg mandata. Istakla je kako se iz njezina zalaganja vidjelo da je voljela zajednicu, kao i svaku pojedinu sestru.

„…Svaki dobar čovjek zauvijek ostavlja trag dobrote na zemlji. Nije pritom presudno koliko je dugo živio. Presudno je samo koliko se snažno utkao u vez dobrote. Ti si se, s. Marina, žrtvovala i darivala za ovu zajednicu i  za svaku pojedinu sestru. Utkala si se u svaku poru ove kuće, gradila si, stvarala, obnavljala, popravljala i snažno si  ostavila duboke tragove koje ćemo uživati svi zajedno. Ponesi sve ono što je bilo lijepo, a ono što je bilo manje lijepo, to zaboravi i oprosti nam što te ponekad nismo razumjele ili smo te uvrijedile. Neka te Gospodin, koji te je blagoslovio jednostavnošću, blagoslovi i postojanom voljom da svoju jednostavnost nastaviš živjeti među nama svjedočeći Božju ljubav i dobrotu. Neka su ti dani blagoslovljeni i ti budi blagoslov drugima.“

Nakon toga je izrazila dobrodošlicu novoj priori s. Katarini.

„…Ovaj izbor za novu službu sigurno Vas je stavio na veliku kušnju. Kad ste napokon mislili kako će te imati malo više vremena za sebe, te kako će te malo predahnuti od poglavarske službe, Bog je ponovno posegnuo za Vašim redovničkim predanjem i odricanjem. Zbog ovog Vašeg velikodušnog dara poslušnosti odajemo Vam iskreno poštovanje i zahvalnost. Uvjerene smo, da će ovu Vašu žrtvu Gospodin obilno nagraditi i u vremenu i u vječnosti. Stoga vam, na početku ove vaše nove službe u ovoj zajednici obećajemo svoju spremnost, poslušnost, podršku, pomoć i molitvu. Kao vrhovnoj poglavarici dobro su vam znane naše radosti i želje ali i naše slabosti….“

Prema dominikanskoj tradiciji sestre su venijom iskazale svoju poslušnost novoj priori.

 S. Katarina Maglica oprostila se od zajednice u Korčuli u petak, 15. svibnja. Sestre su joj u kratkom programu poželjele uspješan nastavak životnog putovanja, podsjećajući na onaj konačni cilj prema kojem svi idemo, i zahvalile za dosadašnje služenje. Na svemu što je u zajednicu utkala s. Katarini je zahvalila priora s. Barbara Bagudić, dok je časna majka s. Jaka Vuco istaknula spremnost s. Katarine na novu službu, zahvalila na dosadašnjem služenju Kongregaciji i raspoloživosti da to i dalje čini. S. Katarina potom je od zajednice tražila oproštenje te priznala kako joj nije lako nakon 38 godina napustiti korčulansku „kolijevku“. Preporučila se u molitve i zahvalila sestrama na svim trenucima koje su proteklih godina dijelile.

Preporučamo