„Ja ću moliti Oca i On će vam dati drugoga Branitelja da bude s vama zauvijek“ (Iv 14, 16)

Isus odlazi k Ocu i oprašta se sa svojim učenicima. Oni su zabrinuti i uznemireni. Slabi i prepadnuti, bez vizije i oslonca ne vide način kako nastaviti Isusovo djelo što im je na neki način naredio i povjerio.

Isus ih dobro poznaje i zato im obećava pomoć. Poslat će im Duha Svetoga, kako bi s njima i po njima nastavio Isusovo djelo u srcima ljudi. Isus je ovom prigodom izgovorio otajstvene riječi: ‘ U onaj ćete dan spoznati da sam ja u Ocu svom i vi u meni i ja u vama.’ Koje li duboke tajne! Ljudski duh joj se može samo pokloniti, jer se teško u punini može shvatiti : Isus u Ocu, mi u Isusu, Isus u nama! Odatle izlazi da smo dionici u Božjem postojanju.

Ljubav je snažna veza među svim akterima: između Oca i Sina, između Sina i njegovih sljedbenika, između čovjeka i njegova brata. Zapravo, bratstvo tu ima svoj početak i odatle crpi svoju snagu.

Ljubav prema Isusu obvezuje. Nije samo čista emocija ni ugodan osjećaj, djelom se dokazuje. ‘Tko ima moje zapovijedi i čuva ih, taj me ljubi’ , govori Isus. Kvaliteta našega života i djelovanja pokazuje stupanj ljubavi prema Gospodinu. Njegova ljubav prema čovjeku dokazala se  njegovim dolaskom na svijet, naukom i primjerom života, mukom i smrću na križu.  Čovjek mu je toliko dragocjen da ni jedna žrtva za njega nije bila preteška. To i od učenika svojih traži.

Na njih prenosi svoje poslanje: širiti Božje Kraljevstvo u svijetu i u srcima ljudi. Obećani Duh Sveti je taj koji i u današnje vrijeme osposobljava nove učenike za Isusovo i njihovo poslanje. Otvara oči ljudskoga duha kako bi svijetu pokazao da je Isus živ u nama i među nama, da nije samo neka uspomena iz prošlosti. Darovi Duha Svetoga se u potocima izlijevaju u srca onih koji ljube i slijede poticaje Duha Svetoga svjesni da je to duh živoga Krista koji je među nama u Euharistiji, u svojoj  riječi i svim izričajima ljubavi.

Oslonjeni na snagu Duha, sami ćemo osjetiti, ali i svi oko nas, kako se mijenjamo, kako postajemo kristoliki dopuštajući da po nama djeluje njegova ljubav, dobrota i milosrđe. Plemeniti plodovi darova Duha Svetoga ovaj svijet će pretvoriti u poželjno mjesto življenja.

Molimo Duha Božjega da naša zajednica, i svaka njena jedinka, u punini žive ‘ljubav, radost, mir, strpljivost, velikodušnost, uslužnost, dobrotu, krotkost, vjernost, blagost, uzdržljivost i čistoću’ ( Gal 5, 22-23)  Preselit ćemo Raj na Zemlju. Bez Božjega Duha u sebi uvijek ćemo ostati nedovršena Božja stvorenja. Neka na našim usnama trajno bude prisutna molitva psalma ‘ Duh tvoj dobri nek me po ravnom putu vodi’ ( Ps 143,10) pa se mirno prepustimo vodstvu onoga koji nikada ne griješi, koji sve čini novo.

s. Katarina Maglica OP

Preporučamo