Drugi dan duhovnih vježbi imali smo dva predavanja (kao i ostale dane koji slijede). Jedno predavanje bilo je ujutro, a drugo predavanje poslijepodne. No, oba predavanja su bila prožeta istom tematikom.  Pater Arek Krasicki govorio je o Emausu iz jedne drugačije perspektive. Budući da je pater doktor biblijskih znanosti, predavanja se temelje na Riječi Božjoj, na onome temeljnom za izgradnju kršćanskog života, a tako i redovničkog. Kroz evanđeoski tekst govorio je o značenju Emausa u odnosu na Jeruzalem, Božji grad. Što je točno Emaus – jedno mjesto, selo gdje su se uputili razočarani i beznadni učenici koji su zapravo već čuli svjedočanstvo učenika i žena koje su pohodile grob, ali unatoč tome ostaju zagledali u ovozemaljsko, međusobno se prepiru i putem susreću Isusa odnosno za njih stranca. Ta dva učenika bježe od mjesta gdje je Isus uskrsnuo, od svetoga grada i odlaze u skroz beznačajno mjesto, tamo gdje se ništa ne događa, u Emaus.  Što znači biti razočaran u životu, doživjeti nešto što nam nanosi tugu i bol i kako ne zadržati pogled uprt u ovozemaljsko već graditi sebe u odnosu prema Isusu odnosno Bogu. Svaki dio evanđeoskog teksta bio je prožet tumačenjem naše svakodnevnice i života na koji smo se odlučile kao redovnice. Uistinu zanimljiv pristup ovom tekstu iz evanđelja po Luki, koji do sada nismo čuli u takvoj interpretaciji, ali nam je ostavilo prostora da promišljamo o Božjoj Riječi koja je uvijek drugačija, duboka, neiscrpna za svakoga od nas koji joj dolazimo otvorena srca.

s. Manes Puškarić OP

 

Trećaga dana slijedila su predavanja p. Areka na temu: Zrela žena. Uvod u ovu zanimljivu temu bio je upravo biblijski ulomak o Marti i Mariji kao savršen primjer kako od nezrelih duhovnih žena napraviti zrele, duhovne žene.

Zajedničkim snagama pokušali smo prepoznati karakteristike zrelih i nezrelih žena:

Žena postaje zrela tada kada zna da neke stvari mora napustiti, one mogu pričekati sa strane i nisu toliko nužne.
Zrela žena nikada neće pomisliti: Bez mene ovaj svijet će se raspasti, jer ona može u svom srcu napraviti distancu.
Zrela žena prepoznaje svoje poslanje, ona zna svoju misiju, vrijednost i svoje crte. Zna da je drugačija od ostalih žena i zna da ne mora biti ista kao i druge žena. Svi koji pokušavaju graditi svoj identitet na usporedbama s drugim, nisu zreli.

Kroz šaljive zgode i nezgode iz života, smijeh i pjesmu zaključili smo prvi dio predavanja iza kojeg je slijedio kratki predah, a nakon njega euharistijsko slavlje u samostanskoj kapelici.

Popodne smo slušale drugi dio predavanja p. Areka o zrelim ženama i zaključili kako je zrela žena ta koja ne sluša sebe, svoje emocije, svoje misli i fantazije, nego o svemu pita Isusa.
Njegovo mišljenje joj je važno jer jednostavno žena mora ući u dubinu osluškivanja Boga.

Glavna poruka je u slušanju Isusa jer samo u njemu se možemo oblikovati u zrelu osobu i prepoznati svoju misiju. Ovdje se kao potencijalna opasnost krije upravo naša mašta u kojoj se vrlo lako možemo izgubiti. Upravo je Marija bila ta koja je najviše osluškivala Božji glas.

s. Natalija Cindrić Op

Preporučamo