S. Sofija Marija Aladžić blago je preminula u utorak, 24. ožujka 2020. u samostanu sv. Dominika u Subotici u 83. godini života i 64. godini redovništa. Sprovod će biti u četvrtak, 26. ožujka, na Senćanskom groblju u Subotici.
S. Sofija rođena je u Subotici 30. ožujka 1937. godine od oca Josipa i majke Terezije Horvat. Krštena je u župnoj crkvi sv. Jurja i dobila ime Marija. Imala je još brata i sestru u obitelji. Nakon završene srednje tekstilne škole radila je kao pomoćnica u jednom poduzeću. Kao zrela djevojka privučena primjerom i oduševljenjem bijelih sestara koje su stigle u njezinu rodnu župu 1947. godine, Marija se pridružuje toj zajednici 9. studenoga 1954. odlazeći u Korčulu s još nekoliko djevojaka. Novicijat je započela 8. svibnja 1955., prve zavjete položila 24. svibnja 1956., a doživotne 8. svibnja 1961.
Godine 1964. iz Korčule dolazi u Tavankut gdje je vrlo kratko vršila sakristansku službu. 1965. dolazi u Suboticu u župu sv. Jurja također za sakristanku i ostaje do 1983. To razdoblje života s. Sofija je često spominjala kao najljepše. Bila je mlada i poletna, hrabra i požrtvovna. Uređivala je crkvu, crkveno ruho, čistila snijeg kojim su nekada zime obilovale. Po naravi je bila vedra i spremna na šalu. Pričala je kako su sestre živjele skromno, ali u slozi i ljubavi.
Iz Subotice je bila premještena u Korčulu gdje je imala brigu za braću dominikance i crkvu sv. Nikole. Godine 1989. ponovno se vraća u Suboticu. Nekoliko godina je uz dozvolu poglavara vodila brigu o svom bolesnom ocu. Nakon njegove smrti s. Sofija je živjela u sestarskoj zajednici u Subotici i bila kuharica dokle god je mogla. Dugi niz godina pobolijevala je od različitih bolesti, no i uz njih trudila se uvijek davati u zajednici koliko je mogla. To što je kao djevojka naučila šivati usavršila je u samostanu, te je uvijek dobro došlo što je znala sašiti nešto sestrama i to je rado činila. Bila je tiha, samozatajna i miroljubiva.
S. Sofija bila je iskreno pobožna, odana molitvi, kako osobnoj tako i zajedničkoj. Voljela je čitati duhovnu literaturu i katolički tisak te je bila upućena u događanja u Crkvi i svijetu.
Epidemija korona virusa zatvorila je državne granice i onemogućila putovanja, te nismo mogle poći na sprovod našoj dragoj s. Sofiji. Duhovnom i molitvenom povezanošću iskazujemo blizinu našim sestrama u Subotici. A svima koji su priskočili u pomoć sestrama u svemu što je trebalo u organiziranju sprovoda i pokazali svoju ljudsku i kršćansku blizinu, od srca zahvaljujemo, moleći da ih sve Bog blagoslovi, a našoj s. Sofiji udijeli nebesku radost.

Preporučamo